· 

Divine Feminine - Durga

Jaren geleden zag ik de indrukwekkende BBC-serie Divine Women door Bettany Hughes over de goddelijke vrouwenenergie door de eeuwen heen.

 

Ooit is er een tijd geweest waarin deze superpower aanbeden werd.

Waar ging het mis? Wat maakte dat ze vernedert, verkracht en vertrapt moest worden met als resultaat eeuwenlange ontkenning en onderdrukking die de wereld volledig uit balans zou brengen met alle desastreuze gevolgen van dien zoals we die nu kennen.

 

De oorzaak laat zich raden: angst. Al worden er spierballen getoond en grote monden opgezet, de onderliggende oorzaak is altijd angst en dit keer angst voor deze vrouwelijke superkracht. 

Uit de vrouw kan immers leven geboren worden, maar ook sterven. Tijdens de bevalling kan ze brullen en tieren, maandelijks reinigt haar lichaam zich zodat ze sterk en vitaal blijft en als die cyclus overgaat in de volgende, wordt ze wijsheid zelve. 

 

‘Don’t mess with her’ zou je denken en toch is dat precies wat er gebeurd is en nog op grote schaal gebeurt. 

Tenzij … tenzij je leert en ervaart dat deze kracht nog altijd in jou aanwezig is. 

 

DURGA

 

Durga is één van de manifestaties van Shakti, de allesomvattende goddelijke vrouwelijke energie die leeft in het hart van het universum en dus ook in dat van ons. 

Zij heeft vele namen en kent geen onderscheid in geloof, geslacht of kleur.

Ze is Ma, de Moeder, Pachamama en zij is het hogere Zelf in onszelf.

Durga leert ons om innerlijke obstakels als conditionering, zelf-twijfel en negativiteit te vernietigen.

Tot haar kunnen we altijd weer onze toevlucht zoeken want zij beschermt ons en herinnert ons aan ons hart dat zonder angst is en hoe we vol moed de monsters recht in de ogen kunnen kijken.

Als we ons haar her-inneren wordt ze wakker en gaat ze aan de slag waardoor je jezelf bevrijdt en vol kracht jouw plek inneemt, pak die ruimte!

Want waarom zou je niet? Waarom jîj niet?

Jouw waarheid ligt immers niet buiten jezelf, het pad dat jij bewandelt kun jij alleen kennen.

 

Naast Manipura en Svadisthana chakra staat Durga voor het wortelchakra waar jouw standvastigheid huist, jouw kracht en doorzettingsvermogen, die je inzet om samen met anderen de wereld te dienen, want alleen samen kunnen we er iets moois van maken.

 

Mooi he. Als je de dubbele lagen en diepere betekenis van mythologie (waar ook ter wereld), van goden en godinnen en andere vertellingen van eeuwenoude tradities en culturen leert begrijpen, dan opent zich een bron aan inspiratie voor een bewuster, bezielder, compassievoller en authentieker leven.

 

Binnenkort meer over Lakshmi en Saraswati.

Deze drie-eenheid van Durga, Lakshmi en Saraswati inspireert ons ook tijdens het yoga- & meditatieretreat (link) dat ik in april 2023 hoop te kunnen houden in Drenthe. Daar deel ik er graag meer over. Ga je mee?

 

 

 

Durga Mantra (Om Dum Durgayei Namaha) - || ॐ दुं दुर्गायै नमः ||

 

"Salutations to the Divine Mother that protects from all negative influences.”


Mannelijk-Vrouwelijk • Shiva-Shakti • Zon-Maan • Yin-Yang

 

Foto banner: Handmatig door mij gedecoreerd meditatiekussen met een afbeelding van Durga.

Reactie schrijven

Commentaren: 0