· 

Wat is trataka?

Foto genomen in mijn yogastudio in Zaandam ©

 

Bahir Trataka is de laatste shatkarma (reinigingsmethode) binnen Hatha Yoga en een concentratiemethode uit Raja Yoga.

 

Trataka betekent ononderbroken staren naar of de aandacht richten op een object. Het is een methode om de aandacht voor langere tijd vast te kunnen houden, al is het heel wat anders dan een beetje zitten in een vlam staren. 

Je kunt de methode leren bij klassiek opgeleide Hatha Yoga-docenten.

 

Therapeutisch gezien helpt Bahir Trataka (staren naar een object buiten jezelf) bij het reinigen van de ogen en er wordt gezegd dat als je het regelmatig beoefent, je je bril of lenzen niet meer nodig zult hebben.

 

Trataka helpt om de geest rustiger en meer gefocust te maken. Volgens Swami Satyananda Saraswati helpt trataka bij het verminderen van spanningen en angsten, en tegen depressie en slapeloosheid. Bovendien verbetert hierdoor het geheugen, het concentratievermogen en de wilskracht. Allemaal zaken dus die belangrijk zijn in het dagelijks leven.  En ook als je je verder wilt verdiepen in de yoga-beoefening en dan m.n in Prana Vidya (kennis van energiestromen in het lichaam).

 

Trataka kan als zelfstandige methode beoefent worden en ook ter voorbereiding op meditatie, op Antar Trataka (naar binnen staren) en op Yoga Nidra.

 

In de ashram in Zweden beoefenden we trataka elke ochtend vroeg, ná de meditatie en vóór pranayama en asana-beoefening (lichamelijke oefeningen).

 

* Als je last van epilepsie dan kun je trataka beter niet oefenen met een kaarsvlam.

 

Lees hier een Engelstalige uitleg over trataka door Swami Niranjanananda Saraswati