· 

Tulsi - Heilige Bascilicum

In de Veda’s, de eeuwenoude (wetenschappelijke) geschriften uit India, worden de vele helende kwaliteiten van dit Ocinum sanctum al beschreven.  

 

Tulsi of Heilige Basilicum, is een aromatische plant die haar oorsprong vindt in India.

Het kruid wordt in gerechten gebruikt, er wordt thee (infusie) van gedronken en het wordt gebruikt voor medische en religieuze doeleinden.

 

Het zou zowel lichaam als geest voeden met haar antioxidant, antibacteriële, antischimmel en antiontsteking-eigenschappen, bovendien verbetert Tulsi de immuniteit, stimuleert het Agni, ons verteringsvuurtje, en balanceert het de stofwisseling, al ze is het best bekend vanwege haar anti-stress en kalmerende kwaliteiten.

 

Thee van Tulsi is al jaren een favoriet van me, vooral omdat het zo zacht is en makkelijk drinkt.

Toch blijft het een kruid dus ook hier geldt dat overmaat schaadt, dus drie tot vier kopjes per dag zijn voldoende om je weerstand te verhogen.

Ik drink het vaak voor het slapen gaan, en het staat inderdaad bekend om haar ontspannende werking op het zenuwstelsel.

Naast gemberthee en het gebruik van kurkuma, is Tulsi een prachtig natuurlijk medicijn bij verkoudheden en griepjes.

 

Het is me tot nu toe nog niet gelukt om verse Tulsi als plant in mijn tuin goed te houden, dus ik maak thee van het gedroogde blad;

los in de theepot en door een zeefje in je kopje schenken of in een thee-ei in een theeglas.

 

Met eigenschappen als scherp, bitter en verwarmend balanceert het alle drie de dosha’s, hoewel het pitta eventueel zou kunnen verhogen.

Het beschermt bij de jaarlijkse verkoudheden en griep, aangezien het het slijmerige van kapha  en het koude van vata vermindert..

 

Volgens Dr.Vasant Lad en Dr.David Frawley stimuleert Tulsi het zesde energiecentrum, Ajna Chakra.