· 

Samskaras

‘Een ezel stoot zich over het algemeen niet twee keer aan dezelfde steen toch’, klinkt haar niet begripvolle en weinig empathische reactie.

 

Een ieder van ons draagt herhalende gedragspatronen in zich. Vaak zijn we er ons niet eens van bewust. Misschien lach je ongemakkelijke situaties liever weg, voel je jezelf sterk door anderen te kleineren. Wie weet klaag je veel, ben je snel en vaak jaloers, gun je een ander niet zijn ‘moment of fame’, of ben jij juist degene die voortdurend in de spot-lights wil staan en heb je veel aandacht en bevestiging nodig. Misschien heb je losse handjes, een grote mond, denk je altijd alles beter te weten of ben je een volger ipv dat je zelf initiatief durft te nemen. Wie weet wil je altijd voor iedereen zorgen, ben je bang iets te missen, twijfel je te vaak aan jezelf, of voel je je voortdurend verheven boven anderen omdat jij wel de juiste normen en waarden zou hebben …

 

Je merkt het al, we hebben allemaal onze gedragspatronen en die kunnen positief of negatief zijn, in ons voordeel en ook in ons nadeel werken.

 

 

Samskara is een Sanskriet woord dat we kennen vanuit de yogafilosofie.

Samskaras zijn indrukken van levenservaringen die als het ware in ons geëtst zijn en onze mentale, emotionele en ook fysieke conditionering vormgeven.

 

Door inzicht en zelfonderzoek kan het je helder worden wat jouw herhalende patronen zijn en kun je er iets aan doen, mocht dat jouw wens zijn.

 

De meeste mensen vermijden het, want ermee aan de slag gaan is niet eenvoudig. Vaak lachen we het liever weg want het moet immers wel leuk blijven. 

Maar hoe leuk is het als jij niet met jezelf aan de slag gaat? Met je losse handjes, je korte lontje in het verkeer, met anderen aftroeven of belachelijk maken, door teveel aandacht te vragen in het gezin, op je werk of de sportclub. Door te vaak net iets teveel te drinken, jezelf weg te cijferen of door anderen te vertellen hoe geslaagd jij en jouw leven zijn …

 

Een ezel mag zich dan wellicht niet meer dan een keer stoten aan een steen, wij zijn mensen en onze herhalende patronen zijn als een diepe groef in een langspeelplaat (als die vergelijking je nog iets zegt). Je blijft er in hangen en iets wat altijd zo geweest is willen we graag behouden.

 

Er is dus best wat werk te verzetten als je vastgeroeste gewoontes wilt veranderen, maar het kan wel. Degene die spiritueel wil groeien kan niet om dit aspect heen.

 

Meditatie en met name chakrameditatie kan je hierin versneld inzichten bieden.