· 

Retreat

De letterlijke betekenis van het werkwoord 'to retreat' is terugtrekken.

Je kunt op veel manieren terugtrekken (ook uit een oorlog), maar ik beperk me in deze blog tot het terugtrekken

uit de dagelijkse activiteiten en uit het druk-druk-druk van onze maatschappij. 

Wat is dan het verschil met een vakantie? Nou, anders dan tijdens (de meeste) vakanties, gaat het hierbij om spirituele verdieping. 

 

En daarmee noem ik het tweede woord dat, net als retreat, geen eenduidige betekenis heeft en ook in gevoelswaarde met de tijd is veranderd.

Voor veel mensen staat spiritualiteit gelijk aan religie of aan zweverig gedoe, iets met windvangers, edelstenen of dansen rond een kampvuur, en als we iets heel graag willen uitdragen dan is het dat we zo niet zijn, nee zeg stel je voor!

 

Voor mij betekent spiritualiteit onder andere erkennen dat er meer is dan wat je kunt zien of aanraken en ook

dat het geen ongelukje of toeval is dat je hier op deze aarde rondloopt. Het gaat over zielsniveau,

maar ik weet dat dan de volgende groep alweer afhaakt.

Ik zeg vaak gekscherend dat het beoefenen van yoga, meditatie en spiritualiteit heel wat minder zweverig is dan handelen in aandelen en obligaties ...

 

Durven erkennen, al was het alleen maar voor jezelf, dat je een spiritueel wezen bent laat je nadenken over de waarde van je leven.

Hoe maak je je leven waardevol, niet alleen voor jezelf maar ook in relatie tot alles en iedereen om je heen.

Waar gaat het je écht om?

 

Er is veel onderzoek gedaan naar dat wat anderen ons mee willen geven voordat ze overlijden, waar heb je spijt van, wat zou je anders doen.

De meeste (vooral oudere mensen) zeggen dan dat ze minder hard hadden willen werken en meer lief gehad zouden hebben.

 

Druk zijn en druk doen hebben meerwaarde gekregen in onze samenleving: 'Hoe gaat het met je?' 'druk!'

'Ik kon je niet eerder terugbellen, want ik heb het zo ontzettend druk!'

Onze drukte is een goed excuus geworden en mag zelfs ten koste gaan van onze relaties. 

Wist je trouwens dat in vroeger tijden druk zijn iets was voor de lagere klassen? 

Denk daar maar eens over na! En dat terwijl vrijwel iedereen tegenwoordig veel meer materiële welvaart heeft en de beschikking over apparatuur die onze levens makkelijker zou moeten maken.

 

Iedereen heeft het dus druk, zelfs kinderen en we hebben het inmiddels zover laten komen dat begin dertigers in burn-outs belanden …!

Ook gepensioneerden hebben volle agenda's terwijl met pensioen gaan, to retire (retreat, retraite) juist bedoeld is om de laatste jaren van je leven

de drukte los te kunnen laten. 

 

Net als in veel andere landen en tradities werden in India kinderen al vroeg meegenomen in spiritueel onderwijs.

Niet alle kinderen uiteraard en het was ook eerder een privilege voor jongens dan voor meisjes, maar het vormde een belangrijk onderdeel van het leven. Totdat je ging trouwen en je de taken van geld verdienen en kinderen grootbrengen op je nam.

En als de kinderen eenmaal uit huis waren en hun eigen gezin stichtten, konden vader en moeder zich opnieuw overgeven aan de spirituele diepgang van het leven. Veel mannen, en in mindere mate vrouwen, verlaten het wereldlijke leven en nemen hun intrek in ashrams.

 

In een ashram kun je je ook tijdelijk terugtrekken en dat heb ik meerdere keren gedaan.

Je kunt het internet er eens op nazoeken. Veel ashrams over de hele wereld hebben mooie programma's voor mensen die gedurende langere of misschien juist kortere tijd willen retreaten.

Lees het wel goed door, want een verblijf in een ashram of een retreat in een klooster of retreat center is toch wel wat anders dan een yogavakantie en een verkeerde keuze hierin kan tot behoorlijke teleurstellingen leiden.

Zonder er te diep op door te gaan kan ik het wellicht met het volgende voorbeeld illustreren.

Vaak staat er op websites te lezen dat er feitelijk maar één manier van mediteren is en dat mediteren gaat over rust in je hoofd.

Ik kan je zeggen dat dit ontoereikend is. Iemand die een keertje een cursus mediteren volgt beoefent vast iets anders dan een monnik in een klooster, en iemand die naast zijn of haar drukke baan twee keer per week naar een yogastudio gaat ervaart zeker weten iets anders dan iemand

die zes jaar in stilte verblijft in de Himalaya.

 

In welke fase van je leven ben je? Wat zoek je, dus wat beoefen je?

Dat gaat niet over goed-beter-best het gaat erover dat jij begrijpt waar jij nu staat en wat je nodig hebt.

Want laten we wel wezen, je bent waarschijnlijk geen Indiaas jongetje van zeven jaar dat nog aan alle kanten gekneed en gevormd kan worden.

Jij stapt vanuit een totaal andere cultuur en een andere traditie op dit pad omdat je voelt (weet) dat dit iets heel belangrijks toe zal voegen aan jouw leven. Nou dát vuur, dát verlangen heb je nodig.

 

Om te retreaten hoef je niet persé naar India, al wil ik je die ervaring niet onthouden.

Om met Sadghuru te spreken: 'India is not a country, it's an experience'.

Ik had mooie plannen om 40 dagen in retraite te gaan waarvan 21 dagen in stilte. Die 40 dagen kunnen een magische uitwerking hebben;

de Boeddha zat 40 dagen in stilte, net als Jezus en als ik het goed begrepen heb, Mohammed ook.

 

In stilte durven zijn, met jezelf, in jezelf is een uitdaging die steeds harder aan mij begon te trekken en in 2020 nam ik die sprong.

In januari van dat jaar stopte ik met mijn yogastudio en twee maanden later ging ons land in lockdown. 

En hoewel ik aanvankelijk nog heel erg in de 'doe-' en 'nuttig-zijn-' modus stond, durfde ik met de maanden steeds meer los te laten.

 

De sankalpa die je maakt tijdens yoga nidra wordt realiteit, en inderdaad dat wat ik vanuit het diepste in mij wenste is waarheid geworden.

 

Fast forward is het nu november 2021 en heb ik mij teruggetrokken in een klein houten huisje in een bosrijk gebied in noord Drenthe.

Nee, dat was niet mijn diepste wens, geen haar op mijn hoofd die ooit gedacht had dat ik de Randstad zou verlaten om in Drenthe te gaan wonen!, maar dat is ook niet mijn sankalpa, je zielewens bevindt zich immers op een andere frequentie. En je sankalpa is voor jou alleen, die vertel je aan niemand, helemaal niet nodig! Het is jouw wens, jouw waarheid! Daarover hoef je niemand verantwoording af te leggen en je hoeft het aan niemand uit te leggen, want het gaat om jou, om jouw unieke leven!

 

Het plan is er nog steeds om met een mooi groepje vrouwen een paar dagen te retreaten, waarbij we ons terugtrekken in meditatie, asana-beoefening, yoga nidra, wandelen en satsangs. Maar vrijdag is er weer een persconferentie dus dit is nog niet de juiste tijd om afspraken te maken.

 

Privé-retreats kunnen wel en daar ben ik recentelijk mee begonnen.

Wil je daar meer over weten? Mail me en we overleggen de mogelijkheden.

 

Voor nu wens ik je dat je je, net als de natuur, de kracht herinnert van het naar binnen keren.

xx Hanneke

 

Foto©: Uitzicht vlakbij mijn huisje

Reactie schrijven

Commentaren: 0