· 

Sankalpa - Je diepste verlangen

 

Tao Te Ching - Lao Tzu

The Tao begot one.

One begot two,

Two begot three,

And three begot the ten thousand things.

The ten thousand things carry yin and embrace yang.

They achieve harmony by combining these forces.

Over iets meer dan een week komen wij, dertien vrouwen, samen om ons een paar dagen terug te trekken uit de hectiek van alledag,

'to retreat' 'to retire'.

 

Als inspiratie vraag ik jullie te reflecteren op je sankalpa, je hartewens, de drijfveer of intentie die leeft onder jouw leven.

Wat wil je nou echt? Wat motiveert jou?

 

Die vraag is niet te beantwoorden met het hoofd, want op mentaal niveau worden we praktisch

'Ik zou eigenlijk graag kunstgeschiedenis willen studeren maar ja, tijd, geld, agenda, gezin …'

'Als ik van baan zou veranderen, zou verhuizen, zou scheiden, zou weten wie mijn biologische vader is, mijn oogleden zou laten liften, niet altijd migraine had, voldoende geld zou hebben … dan …'

 

Je hart kan jou het antwoord ook niet geven, want je hart 'denkt' nog altijd duaal, in mooi of lelijk, plezier en verdriet, ja of nee, wel of niet.

Dus eigenlijk denkt je hart niet, je hart voelt en oei, sommige van ons kunnen zo diep voelen en dus zo intens geraakt worden. 

Je hart regelt immers je circulatiesysteem, zowel dat van het tastbare bloed als dat van de veel subtielere energie die ons gaande houdt.

 

Breng je aandacht in je hart. Onder het gebabbel in je hoofd van concepten, meningen, (aangeleerde) ballast en overtuigingen wandel je een trappetje af in de diepte in jou.

En als je stil wordt, dus voorbij het drukke denken, vind je daar een poortje, zeker weten, en als je dat poortje opent (misschien voel je tegendruk, weerstand, twijfel en piepen de scharnieren) dan kom je in een uitgestrekte oneindige weidsheid van vrede, licht, harmonie, zonder toekomst of verleden, van onvoorwaardelijke liefde en niet in woorden te vatten schoonheid en geluk.

 

Dáár ligt jouw waarheid. Niet in spullen, uiterlijkheden of goedkeuring van anderen, maar in jouZelf.

 


 

De sankalpa die je maakt zal waarheid worden, leerde ik door yoga nidra, sterker nog, deze is al gaande.

Toen ik jaren geleden begon met het formuleren van mijn sankalpa had ik geen idee waartoe het zou leiden, al vertrouwde ik wel dat die mogelijkheid er zou zijn.

 

Als je door dat deurtje durft te stappen (want daar is moed voor nodig) dan ga je leven en delen vanuit een andere motivatie.

Als je bijvoorbeeld ervaart dat vrede jou motiveert in dit leven, dan zal je zonder twijfel andere keuzes maken dan wanneer veel geld verdienen, carrière maken en gezien willen worden jou drijven.

Eén van de redenen waarom ik de kledingsector achter me gelaten heb, was omdat deze steeds meer tegen mijn diepe motivatie inging.

Ik had vanuit die motivatie kunnen proberen om gerechtigheid en duurzaamheid in die sector te brengen, maar ik heb andere keuzes gemaakt.

 

Ik weet het, zolang je mentaal blijft klinkt dit als spiritueel gebabbel, zweverig gedoe en niet-realistisch, maar als de twee krachten samenkomen (yin & yang) dan herinneren we ons het één.

 

Als je vrede wilt zijn, word dan vrede en maak keuzes vanuit vrede.

Als je liefde wilt zijn, word dan liefde en maak keuzes vanuit liefde.

Als je licht wilt zijn, word dan licht en maak keuzes vanuit licht.

 

Oké makkelijker gezegd dan gedaan, maar je zult ergens willen beginnen, althans velen van ons komen op een punt in ons leven waarop we zeggen 'en nu moet het anders, zo gaat het niet langer'. 

 

Er wordt de laatste tijd veel over authenticiteit gesproken. 

'Echte authenticiteit betekent dat we alles onder ogen willen zien,

the good, the bad and the ugly' 

Heling wordt mogelijk als we alles de ruimte geven.~ Hanneke

 

Dus wat wil je nou echt? Gewoon een beetje rondhobbelen, soms een beetje up dan weer down en door

of durf jij te onderkennen dat er meer in jou zit en dat je daarmee de wereld kunt dienen?

 

Dus trek je wandelschoenen aan en ga op pad!

 

XX

 

#sankalpa #authenticiteit #vrede #liefde #licht #jijbentuniek #leven #zonderangst #alleendurvengaan #dharma #los #vrijheid #retreat #meditatie #yoga

Reactie schrijven

Commentaren: 0