· 

Authenticiteit

Er wordt de laatste tijd veel over authenticiteit gesproken. 

 

'Echte authenticiteit betekent dat we alles onder ogen willen zien,  the good, the bad and the ugly' ~ Hanneke

 

Tijdens het yoga- en meditatieretreat dat ik eind oktober 2022 organiseerde in Noord-Drenthe droeg ik onderstaande contemplatie over authenticiteit voor.

 

Tijdens dit retreat kwamen prachtige en krachtige vrouwen een lang weekend bijeen, dé succesformule voor komende decennia!

Niet succesvol omdat ze de gewenste maten zouden hebben, evenmin omdat ze in de quote500 staan of anderzijds de ‘perfecte’ carrière zouden hebben bereikt en ook niet omdat ze veel volgers op social media zouden hebben.

 

Dit is waar yoga (= verbinding, vereniging) over gaat; de moed hebben om in jezelf naar jeZelf te durven kijken.

 

Moedige vrouwen dus, want het is niet de makkelijke weg, maar wat hebben we het mooi gehad samen.

 

Dit is wat ik begin 2020 voor ogen had toen ik mijn yogastudio sloot; de moed hebben om te delen wat ik allemaal geleerd heb en ook wat zich heeft laten zien tijdens meditatie en contemplatie.

Niet in de vluchtige setting van een wekelijkse yogales, maar intenser, intiemer en dieper en met mensen die er voor openstaan.

In elke vezel ‘weten’ dat dit is wat ik in wezen ben en het vertrouwen dat zich ooit de mogelijkheid zou aandienen om vanuit dit weten te delen. 

En dat is best spannend want ik ben me bewust van de spiedende ogen, de meningen en oordelen, maar ik laat ze mij niet meer raken.

 

If not now, when! 

 

'Echte authenticiteit betekent dat we alles onder ogen willen zien,  the good, the bad and the ugly' 

 

Dus niet alleen het mooie, dat wat gelukt is, maar ook het lelijke, het pijnlijke, dat waar je je voor schaamt, wat mislukt is, wat je onderweg verloren bent, dat wat je kapot gemaakt hebt en dat waar je heel erg op hoopte maar wat waarschijnlijk nooit zal plaatsvinden. Het saaie en doodnormale, de guilty pleasures en kleine geluksmomentjes, je geheimpjes en dat wat je eeuwig zult verzwijgen omdat het niemand helpt als het bekend wordt. Je boosheid en wraakgevoelens, je perfectionisme en luiheid, je drang om gezien, erkend en gerespecteerd te worden net als je angst om jezelf te manifesteren.

 

Zodra je jezelf de vraag heb gesteld 'wie ben ik' en 'wat wil ik', ben je op pad gegaan.

Het pad naar onze waarheid drukt ons met onze neus op de feiten.

Het is niet een romantisch vol van rozenblaadjes idyllisch weggetje waar de meest prachtige vogels ons dagelijks inspiratie influisteren. 

 

Om te begrijpen wie we echt zijn zullen we gaan onderzoeken waarom we zo snel geïrriteerd raken of juist geëmotioneerd,

waarom we het zo nodig hebben om gezien te worden of het liefst lui op de bank blijven hangen,

waarom we zo vast blijven houden aan ons uiterlijk en andere uiterlijkheden, waarom we om ons heen wijzen als dingen fout gaan

en waarom we er zo graag bij willen horen, waarom we de ene dag heel erg vrolijk en gelukkig zijn en je ons de volgende dag wel weg kunt dragen. Waarom? Waar doe ik het allemaal voor? Wat heeft het voor zin?

 

Je hebt je wandelschoenen aangetrokken en gaat op pad, een pad waarvan je niet weet waar het einde is en ook niet hoe lang je onderweg zult zijn. Soms denk je dat je er bent, halleluja, maar dan blijk je toch weer verder te moeten omdat de essentie nog dieper verscholen blijkt te zijn.

Achter hoge varens en stekende braamstruiken, spinnenwebben in je wimpers en verblindend zonlicht, regenbuien, beestjes in je broek en ijzige kou die je vingertopjes bijna laat bevriezen tot bloedhitte zodat je uit elke vezel loopt te zweten.

 

En dan ga je ergens zitten, misschien een open plekje op de heide. De wind waait door je haren en je ruikt de geur van bos en heide.

In de verte grazen schapen en koeien en nog verder weg hoor je een hond blaffen.

 

En dan zie je het opeens, hoe iedereen, niemand uitgezonderd, pijn in zich draagt, een wond die om heling vraagt. 

 

Het pad splitst zich nu en jij kunt ervoor kiezen om het te ontwijken door het onzin en zweverig gedoe te noemen,

of je hebt de moed om er voor jezelf te zijn. 

 

Heling wordt mogelijk als we alles de ruimte geven.

Foto bospad: @dami_demarron | Noord-Drenthe oktober 2022

Foto wolken & ganzen en ook de foto van mij in meditatie: @hannekekruijver | Noord-Drenthe oktober 2022

 

©Tekst Hanneke Norbruis

Reactie schrijven

Commentaren: 0