· 

Arjuna

Misschien ben je weleens in een situatie geweest waarin je volledig wanhopig was, totaal de weg kwijt en geen idee meer had hoe je verder moest.

 

In die staat bevindt Arjuna zich in het eerste hoofdstuk van de Bhagavad Gita en zoals je op de afbeelding ziet, is Arjuna een vrouw.

Nadat ik de Yamas & Niyamas mede vanuit een vrouwelijk perspectief had bestudeerd en er een luisterboek van heb gemaakt,

lees ik nu de Bhagavad Gita vanuit verschillende gezichtspunten. En hoe kan ik mij, door alle yang-bravoure van strijd, wapengekletter en tromgeroffel, als vrouw gesteund weten door dit Lied van de Heer (Bhagavad Gita).

 

Arjuna dreigt het boogje erbij neer te gooien, want ze moet keuzes maken, essentiële keuzes en dat is eng, want als je voor het één kiest besluit je daardoor vaak om het ander niet te doen. Ze wikt en weegt en komt met allerlei excuses en oplossingen om maar niet aan de taak te hoeven beginnen die haar te wachten staat.

 

Soms en misschien zelfs wel vaker dan we willen moeten we bepaalde tradities, gewoontes, overtuigingen en werkwijzen heroverwegen.

We komen met allerlei argumenten en drogredenen om maar vast te kunnen blijven houden aan wat we kennen en waaraan we hechten.

‘Ja, maar nu kan het niet want …’ ‘Ik heb daar nu geen tijd voor’ ‘Het is niet rechtvaardig’ ‘Zo is het altijd geweest’ ‘Wat zullen de anderen wel niet denken’ … Je herkent ze vast.

 

En dan is er nog een belangrijk punt in dat eerste hoofdstuk.

De aangekondigde strijd zal zich afspelen op een terrein dat Kurukshetra heet, het veld van actie of werk.

Het wordt ook Dharmakshetra genoemd, het veld van Dharma.

Dharma is een veelomvattend begrip waarover ik de laatste weken lees en loop te dobberen.

Een uitleg is dat Dharma de taak of opdracht is die je hebt meegekregen in dit leven. 

Het is de wet (wetmatigheid) die maakt dat jij doet wat je doet.

Bovendien is het de bijdrage die jij levert aan het grote geheel: neem je wel of niet de auto of het vliegtuig, koop je nieuwe of tweedehands kleding, neem je een beetje afstand van bepaalde mensen, verander je van carrière omwille van ongelijkheid of het klimaat … 

 

Als je in lijn leeft met deze wetmatigheid dan klopt alles en ben je dus gelukkig.

Geluk betekent uiteraard niet persé dat je spullen, status, geld, vrienden of aanhang hebt.

 

Er is een micro Dharma, jouw Dharma, en er is macro Dharma, dat van de totale schepping en naar beiden hebben we verplichtingen.

 

Wie kan ons helpen om daarin de juiste keuzes te maken?

Op dat punt staat Arjuna nu …

 

‘The whole intent of the Gita is to align man’s efforts on the side of Dharma, or righteousness’

Uit de Yoga of the Bhagavad Gita by Paramahansa Yogananda

 

 

Misschien vind je het leuk om mij te volgen tijdens mijn zoektocht in de Gita en wie weet maak ik weer een luisterboek van mijn bevindingen.

 

 

#bhagavadgita #arjuna #dharma #adharma yoga #meditatie