· 

Ajna Chakra, het 3e oog

Bhrumadhya is het 3e oog of wenkbrauwcentrum, en ik vind het een fascinerend energiegebied.

Het is de plek op het voorhoofd waar Indiase (Hindoestaanse) vrouwen vaak een rode stip dragen en geregeld krijg je, als je een tempel binnengaat of deelneemt aan een ceremonie een stip van sandelhoutpasta op je voorhoofd aangebracht.

 

Het is ook het gebied van Ajna Chakra, het 6e energiecentrum langs de ruggengraat. 

Een chakra wordt vaak als lotusbloem afgebeeld en je kunt je een chakra ook trechtervormig voorstellen, waarbij het smalle deel zich in de wervelkolom bevindt en het bredere deel uitbloemt naar voren. Dat deel wordt kshetram genoemd. De rode stip bevindt zich dus op het kshetram.

 

Op deze foto van mij heeft de swami zojuist voorafgaand aan de havan (de vuurceremonie) zo'n stip van rode pasta bij mij aangebracht. Beetje hoog wat mij betreft, want als ik mediteer ervaar ik de gewaarwordingen lager, namelijk net boven het wenkbrauwcentrum, maar dat is voor iedereen verschillend en je hoort mij niet zeuren. ;-)

 

Je zult niet snel, zoals in de onderste 5 chakras, een hele les met asanas (lichaamshoudingen/oefeningen) willen wijden aan dit chakra,

al zijn er uiteraard mensen die juist versneld en geforceerd hier naartoe werken omdat je dan verlicht zou raken.

Over wat verlichting is circuleren heel wat meningen en zijn vele boeken over verschenen. Wie weet daarover een andere keer meer.

 

Mijn ervaring en advies bij de beoefening van dit chakra is om subtiel te zijn en het met aandacht, liefde en tijd te doen. En met kennis ook.

 

PRANAYAMA, AYURVEDA & NADI SHODANA

 

In tegenstelling tot vele anderen plaats ik tijdens de beoefening van nadi-shodana-pranayama mijn wijs- en middelvinger niet meer tegen het 3e oog en dat komt door beter begrip en kennis van pranayama en ayurveda.

 

Pranayama is niet de eeuwenoude ademtherapie uit India waarin je leert om 'correct' te ademen. 

Prana is de allesomvattende levensenergie die bijvoorbeeld maakt dat er uit een piepklein zaadje een enorme boom kan groeien, dat er gedachten in jouw hoofd ontstaan, dat net dat ene spermacelletje dat ene eicelletje vindt en jij daaruit geboren bent ... prana is dus nogal belangrijk.

Om er nou voor te zorgen dat je die levensenergie zo optimaal mogelijk in kan zetten tijdens je leven zijn er bepaalde technieken ontwikkeld om prana zo gericht mogelijk in jou te laten stromen. Die energie stroomt door een uiterst verfijnd en ingenieus netwerk van energiekanaaltjes in jou, ook wel meridianen of nadi's genoemd. In het Westen hebben we nog altijd moeite om dat te geloven omdat het niet zichtbaar is, terwijl we gek genoeg onze eigen gedachten wel geloven ...

 

Nadi Shodana is zo'n pranayama-techniek en gaat dus over het aanpassen, bewerken of manipuleren van de stroming van energie in ons.

 

Ayurveda (de kennis/ wetenschap over hoe je gelukkig en gezond kunt leven) gaat er vanuit dat alles in het universum is opgebouwd uit de 5 elementen aarde, water, vuur, lucht en ether, wij dus ook.

De eigenschappen of kwaliteiten van die 5 elementen bevinden zich dus ook in ons en zijn op subtiel niveau heel duidelijk aanwezig in de nadi's in de topjes van onze vingers. 

  • Duim = Ether
  • Wijsvinger = Lucht
  • Middelvinger = Vuur
  • Ringvinger = Water
  • Pink = Aarde

Het is dus belangrijk om te begrijpen wát je wilt bereiken in je meditatie-, pranayama- of asana-beoefening.

Als ik mijn wijs- en middelvinger (het lucht- en vuur-element) op Anja chakra plaats (een erg krachtig energiegebied) bereik ik dan het gewenste effect of ontkracht ik het daardoor juist?

 

n.b Bovendien staat de wijsvinger voor het ego en wordt de middelvinger gebruikt in bepaalde kriyas (reinigingsmethoden) ;-)

 

In onderstaande video leg ik de beoefening van nadi shodana uit zoals ik deze geleerd heb en beoefen.


 

WAAR KUN JE NOG MEER AAN DENKEN BIJ DE BEOEFENING VAN AJNA CHAKRA?

 

JALA NETI

Reiniging van de sinussen d.m.v Jala Net, de netipot.

Te koop bij veel apotheken en echt een aanrader.

 

De foto: Op het balkon van mijn voormalige studio leer ik de deelnemers aan een workshop hoe de netipot te gebruiken.

Thuis doe ik het iets voorovergebogen bij de wastafel.

Eén van de manieren waarop OM, Ohm of AUM wordt verbeeld.

SHAMBHAVI MUDRA

Concentratie op het wenkbrauwcentrum, evt. gecombineerd met het chanten van de mantra OM

 

BINDU

Ik heb hier trouwens een z.g bindi opgeplakt, een versiering op het wenkbrauwcentrum.

Het woord bindi stamt af van het woord Bindu dat druppel of stip betekent.

In sommige tradities (zoals de Bihar School of Yoga waar ik Yoga Nidra geleerd heb) wordt Bindu meegenomen in de totale chakra-beoefening. Het bevindt zich hoog op het achterhoofd, daar waar kaalgeschoren monniken nog net een plukje haar hebben laten staan.


Volgens Paramahansa Yogananda bevindt het bewustzijn zich in je onderbewuste als je je ogen naar beneden richt, in het hier en nu als je naar voren kijkt (zoals de meeste van ons dagelijks doen) en in je hogere bewustzijn als je omhoog kijkt naar je wenkbrauwcentrum.

 

TRATAKA

Een andere manier om concentratie te oefenen is trataka, waarbij je langere tijd naar een object kijkt, zodat je steeds minder afgeleid wordt door alle gedachten in je hoofd.

 

De foto: In mijn studio in Zaandam beoefenden we trataka d.m.v het kijken naar een kaarsvlam. Ik schreef er dit blog over.


MEDITATIE

Er zijn vele manieren om op Ajna Chakra te mediteren.

Misschien kan het in de yogastudio waar jij lessen volgt, misschien vind je mooie inspiratie op YouTube, Spotify of Insight Timer of kom je in het voorjaar of in de zomer voor een dagretraite bij mij.

 

Op de foto zie je mijn aantekenboek met een deel van de totale Chakra Shuddi die ik in India leerde.

 

Het symbool voor Ajna Chakra is een lotusbloem met twee blaadjes.

Het aantal blaadjes geeft aan hoeveel nadi's er aan het chakra zijn verbonden. In dit geval Ida en Pingala. Deze twee nadi's lopen langs de belangrijkste nadi Sushumna die van het onderste chakra door het ruggenmerg op omhoog loopt naar het topje van de schedel, Sahasrara Chakra.


Ajna Chakra bevindt zich onderin de schedel, in de z.g medulla oblongata, daar waar de hersenstam wordt verbonden met het ruggenmerg.

Het bovenaanzicht van Atlas, de bovenste nekwervel.

C1 Cervicaal 1


YOGA NIDRA

Ook de beoefening van Yoga Nidra kent veel variaties.

Ik heb het geleerd en veel geoefend (minstens zo belangrijk ;-) in de traditie van Swami Satyananda.

 

In mijn Yoga Nidra's maken we vaak een reis door de chakra's en brengen we onze aandacht in Chidakasha, de oneindige ruimte voor Ajna Chakra waar zich beelden uit ons onderbewuste, bewuste en bovenbewuste kunnen manifesteren.

 

Dit is een korte impressie (trailer) van een door mij geschreven en ingesproken Yoga Nidra.De bannerfoto bovenaan deze pagina heb ik in India gemaakt tijdens een havan (een vuurceremonie).

De gepofte rijst, noten, zaden en gras worden geofferd/ verbrand als ritueel en reiniging.


Als je op de tags hieronder klikt kun je er meer over lezen in mijn blogs.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marjan (donderdag, 17 februari 2022 09:32)

    Wat een mooie verhelderende uitleg die gelijk inspireert!