5 KORTE MEDITATIES DIE JE ALTIJD OVERAL KUNT DOEN

Dat we meer rust zouden moeten nemen weten we wel en ook dat dit ontzettend lastig blijkt te zijn. Echte rust is iets anders dan onderuit op de bank naar een film vol drama of geweld kijken. Je lichaam doet dan weliswaar weinig, in je hoofd is er van alles gaande.
Vreemd genoeg hebben we drukte massaal omarmd. We vertellen elkaar hiermee dat we ertoe doen. Bovendien geeft het ons, vaak onbewust, de mogelijkheid om verantwoordelijkheden te ontlopen, want tja ... druk. Ons druk-doen is goed te zien in het verkeer met vaak geïrriteerde, gevaarlijke en zelfs fatale gevolgen. We hebben haast en vinden dat wij eerst mogen.
Waarschijnlijk ken je het Taoïstische symbool van yin en yang. Een cirkel met daarin een zwarte en een witte druppel. In de witte druppel bevindt zich een stipje zwart en andersom bevat zwart een puntje wit. De cirkel symboliseert onder andere dat er balans is als wit en zwart even groot zijn. Als een van de twee de overhand neemt is er disbalans en dat is exact wat er momenteel in onszelf en in de hele wereld aan de hand is.
Hoe kunnen we meer balans tussen drukte en rust creëren?
Terugkomend op de symboliek van yin en yang kun je stellen dat onze aandacht en eigenlijk heel ons bewustzijn meer buiten onszelf (yang) dan in onszelf (yin) aanwezig zijn. We zijn voortdurend bezig met de toekomst of het verleden (yang) en nemen zelden waar wat er hier nu gebeurt (yin). We geven de wereld om ons heen de schuld (yang), maar checken onvoldoende in bij onszelf (yin).
We hebben niet geleerd om op die manier te leven en bovendien hebben we elkaar wijsgemaakt dat het zweverig is en zonde van de tijd. Maar is dat zo?
Veel mensen hebben van meditatie gehoord en toch lukt het slechts weinigen om het regelmatig te beoefenen. Het lijkt een extra opdracht op onze toch al zo volle to-do-list en inderdaad, als je balans wilt zul je keuzes moeten maken. Toch hoef je daarvoor niet elke dag 30 minuten in meditatie te zitten.
Sta jezelf toe om 5 dagen in de week 3 minuten per dag de volgende mini-meditaties te oefenen:
1. Mini Bodyscan
Terwijl je zit of staat (bijvoorbeeld wachtend in een rij) breng je je aandacht naar binnen. Je kunt je ogen gewoon openhouden terwijl je het contact van je voeten op de vloer voelt. Echt even bewust voelen. Rustig laat je je aandacht door je kuiten gaan, door je knieën en je bovenbenen en rondom door je bekken en je billen. Je hoeft er niets van te vinden, geen goed of fout, alleen maar even waarnemen, slechts 3 minuten. Je aandacht gaat verder omhoog, door je romp, voor, achter en de zijkanten. Door je schouders en je nek en keel, naar je kaken. Je wangen ook en je ogen, langs de achterkant op omhoog naar het topje van je schedel.
Voel jezelf nog even, van top tot teen en rondom. Jij hier helemaal.
2. Adem
Waar je ook bent en of je nou ligt, staat of zit, je adem begeleidt jou altijd. Soms lijkt je adem niet je vriend en breng je de aandacht liever buiten jezelf. Weet dan dat iets anders de oorzaak is van de moeilijke ademhaling, niet de adem zelf. Jouw adem wil niets liever dan dat jij gezond en vrij ademt.
Alles in het universum is de manifestatie van chi. Chi (ook wel prana genoemd) is de oerenergie, de levenskracht die ook door jou stroomt. Het maakt dat zuurstof naar je longen gaat, bloed door je aderen stroomt, het voedsel verteert en gedachten zich aan jou openbaren.
Ooit was er jouw eerste ademteug en op een dag verlaat chi het lichaam voorgoed. In de tussentijd kun je haar waarnemen in de vorm van tintelingen, stromingen en pulsaties. Als je stil wordt en je de aandacht naar binnen brengt voel je haar in je handen en op heel veel andere plekken in je lichaam. Koester haar en ontvang haar dankbaar.
3. Genoeg
Uit onderzoek is gebleken dat we eerder geneigd zijn het negatieve dan het positieve te zien. Het wordt de negativiteitsbias genoemd en maakt onder andere dat we dikwijls menen te kort te komen. In liefde, aandacht, erkenning en ook in beloning en in spullen.
Breng je aandacht weer naar binnen, doe een korte bodyscan en weet zeker dat jij in dit moment bent. Wat nou als je toestaat dat dit moment voldoende is. Het hoeft niet anders, niet sneller of leuker. Je hoeft niet eerst ver weg op reis en je hebt de bevestiging van anderen niet nodig om het genoeg te laten zijn. Kun je het laten zoals het is en besluiten dat het goed genoeg is, al is het maar voor 3 minuten. Ook het verleden laat je met rust, net als de toekomst. Je laat alles even zijn zoals het is. Jij staat jezelf toe te zijn zoals je bent. Jij hoeft niet anders, niet beter, jonger, mooier, sexier of rustiger te zijn. Op het moment dat jij jezélf genoeg vindt verandert je leven en zul je met andere ogen naar de wereld kijken.
4. Zelfcompassie
Compassie is geen sentiment met een roze strik erom waarin we alles maar goed vinden. Integendeel, een compassievol hart is een liefdevol hart dat zowel de donkere (yin) als de lichte kant (yang) omarmt. In ons bewustwordingsproces stuiten we op veel wat we niet leuk aan onszelf vinden, wat we verbloemen, waarvoor we ons schamen en wat we het liefst onder het tapijt zouden houden. Door het te ontkennen zijn we niet compassievol, maar ook als we de schone schijn ophouden blijft ons hart gesloten. Niet dat je jouw verhaal de openbaarheid in moet gooien, je hoeft het met niemand te delen, maar wel met jezelf. Stap even uit het druk doen en breng je aandacht naar binnen. Omarm je menselijke maat. Jouw leven hoeft niet grootser, meeslepender of succesvoller. Wees je grootste levensgezel en begrijp wat jou past. Wat bij jou past en wat jou voedt. Dank jezelf dat je bij deze de moed hebt om voor jezelf te gaan zorgen. Daar is het nooit te laat voor.
5. Verwondering
Vaak als we op vakantie zijn en in een ander land zien we zoveel moois. Enthousiast maken foto’s en vertellen iedereen hoe mooi het daar is. Eenmaal thuis zitten we als snel weer vast in het bekende ritme en de vele verplichtingen. Ons blijven verwonderen over het alledaagse vergt aandacht. Want is het wel zo gewoon dat het huis warm is, dat er voldoende in de koelkast staat en dat er toch een volgende dag is aangebroken?
Toen ik inzag dat mijn geluk niet pas morgen begint of afhangt van externe factoren, herkende ik het nieuwsgierige wat ik als jong meisje had.
Breng je aandacht weer naar binnen. Naar binnen brengen betekent niet dat je je afsluit van de wereld om je heen. Je wordt toeschouwer in plaats van doener. Je neemt waar met al je zintuigen zonder er het label op te plakken van ‘ken ik’ ‘weet ik’. Je kijkt met een open blik, luistert zonder irritatie, ruikt zonder oordeel, proeft als een nieuwkomer, voelt als een geliefde en denkt als jong kind.
Misschien duurde je meditatie korter, of juist langer dan 3 minuten, dat maakt niet uit. Je hebt jezelf erin geoefend om even uit het voortdurende denken te stappen. Onderzoeken naar neuroplasticiteit hebben aangetoond dat dit helpt om meer rust te vinden en om onszelf te oefenen in nieuw gedrag.
Foto: Jaren geleden beschilderde ik mijn zelfgemaakte meditatiekussens handmatig.
Reactie schrijven