· 

Yoga Nidra van Oud naar Nieuw

Kort en bondig kun je zeggen dat Yoga Nidra een liggende vorm van meditatie is,

en meditatie kan zoveel meer zijn dan een rustige onderbreking van ons hectische leven.

 

Een van de belangrijkste inzichten die de beoefening van Yoga Nidra mij gegeven heeft is de sankalpa, het onderzoeken van je diepste verlangen.

Dat zijn inmiddels helaas commerciële woorden geworden die door heel wat trainers en coaches de ether in worden geslingerd.

'Droom je grootste leven' 'Word de beste versie van jezelf' en al dergelijke aanlokkelijke oneliners meer.

Het stoelt nog op het idee van een maakbaar leven en succesverhalen moeten jou overtuigen van het feit dat jij alles kunt worden en alles kunt aantrekken wat jij wilt. En wat nou als je dat niet voor elkaar krijgt? Tja, dan heb je niet hard genoeg gemediteerd, wil je het dus blijkbaar niet oprecht, zit je nog teveel vast aan beperkende overtuigingen en ben je feitelijk een ....

 

Dat duale denken (ja-nee, voor-tegen, winners-loosers, goed-fout) is helaas nog meer aangemoedigd in 2020, maar daar schieten we uiteraard niets mee op. Er is niet één enkele waarheid en we weten allemaal dat als we andermans waarheid leven, we steeds verder van onsZelf verwijderd raken. 

 

 

 

 

De waarheid was een spiegel in Gods handen.

De spiegel viel en brak in stukjes.

Iedereen nam er een stukje van,

keek er naar en dacht de waarheid te kennen.

~ Rumi

 

Gelukkig hoor ik ook van veel mensen dat 2020 het inzicht heeft gegeven dat dat wat er is voldoende kan zijn.

Dat we niet altijd meer, beter, hoger, verder, rijker e.d hoeven te verlangen, maar dat we dankbaar mogen zijn voor wat er wél is.

 

Het verlangen waarover ik het heb is dan ook niet iets dat buiten jezelf bereikbaar is.

In jou leeft een diep verlangen. Het kwebbelt niet zo hard als jouw hoofd, maar het is er wel.

Het is een beetje dat stille jongetje of meisje in de klas dat plotseling iets zegt waar iedereen stil van wordt omdat deze waarheid inslaat als een bom. Zo kan jouw zielsverlangen ook van zich laten horen.

 

Als een plotselinge ingeving terwijl de wekker afgaat, als een stille inspiratie tijdens het afwassen of als een groeiend inzicht dat zich met de jaren ontwikkelt. Daarom is het ook zo mooi om Yoga Nidra te blijven beoefenen. A progressive practice, een regelmatige beoefening die steeds verder verdiept, ontwikkelt en verrijkt.

 

Ik nodig je uit om in de Yoga Nidra van 1 januari a.s, 2020 te zien in al haar facetten en 2021 met een open geest, liefdevol hart en vol vertrouwen te begroeten.

 

Het enige wat je hoeft te doen is je aan te melden d.m.v deze link en 1 januari om 16.00u klaar te liggen (of zitten) zodat je je 45 minuten lang mee kunt laten nemen naar de diepste lagen in jou.

 

xx Hanneke