· 

The quieter you become

 

Ondanks het ingaan van de wintertijd en de behoefte om eens lekker uit te slapen, werd ik vanochtend heel vroeg wakker.

Het is Brahma Muhurta, de periode vóór zonsopgang. Brahma is Sanskriet voor ‘God’ en Muhurta betekent ‘tijd' of ‘uur’.

Brahma Muhurta betekent zoveel als ‘de Tijd van God’, of ‘Goddelijke Tijd’.  Het is de tijd van de dag waarop de energie het best is voor spirituele beoefening, omdat de geest heel helder is en het spirituele bewustzijn intens voelbaar.

 

Het is stil, heel stil, ook in mij. Voor mij zie ik een filmdoek en op het doek spelen mensen scenes uit een film. 

Ik kijk ernaar, ik observeer en ik blijf stil. Ik zie de heftigheid, de intensiteit en de strijd die de mensen in die film doormaken, maar ik word er niet door meegenomen.

Is het filmscript te mager? Spelen de acteurs hun rol niet voluit? Of kan ik me niet in het verhaal verplaatsen?

En opeens zag ik het; dat het rollen zijn en doordat we rollen spelen komen we niet tot onze ware essentie en misschien komen we daarom ook niet tot elkaar. Dus ik was de toeschouwer, ik hoefde niet mee te spelen. Een heerlijke rust gaf dat. Ik kon er naar kijken en weten, ervaren: 'Dat ben ik niet, en dat wil ik ook helemaal niet zijn, dat hoef ik niet te zijn. Ik ben hier, ervoor, eronder, maar er niet ín'.

En wat een rust gaf dat. En wat een zekerheid ook. Hier is rust, hier is vrede.

 

Ik heb er vaak over gelezen, over hoe de Yogi's begrijpen dat ons leven opgevat kan worden als een film op een groot filmdoek waarin wij onze rollen spelen.

Yogananda schrijft daarover:

"Stars, planets, plants, animals, and human beings are all let loose on a beautiful cosmic stage, with each one playing an assigned part.

Very few people understand the meaning of the play because they do not pause to think deeply about it.

To the unenlightened, the drama often seems chaotic and unjust. But God purposely did not automatically make all people poor or all people millionaires, because if everyone were alike this drama could not go on.

Diversity is the basis of Nature, and self-evolution is one means of maintaining this diversity. By the law of cause and effect, action and reaction, we make of ourselves what we presently are and what we will be. The result of this variety, created by both man and Nature, is what we experience as the cosmic drama. However, God does not want us to suffer because of these differences. He wants us to know that whether one is currently playing the part of a king or of a servant, he must do his best, but never forget that as a soul, made in the image of God, he is only enacting a temporary role. Therefore, it doesn't matter whether we scrub floors, or whether we are the leaders of great nations; unless we know that we are merely playing a part on the stage of time, we will suffer from the dualities inherent in the consciousness of being identified with these different stations and conditions. Stage actors do not bemoan their particular parts, but enact their roles to the best of their ability, knowing they are temporary portrayals. Do you see? It is only when we take life too seriously that we suffer."

 

Mentaal begreep ik dat en ik kon het ook visualiseren, maar het bleef een concept.

Tot vanochtend, toen ik de ervaring ervan in Brahma Muhurta cadeau kreeg. Want pas als je in volledige rust kunt ervaren, kan het blijven.

Ik 'zag' dat ik, los van alle onrust die ontstaat door de verschillende rollen die ik op me neem, een uitgestrekte stilte ben. Alle etiketjes van man of vrouw, leeftijd, voorkeuren, uiterlijk, verlangens e.d deden er niet meer toe, ik 'was'.

Ik 'ben', I am that. Nisargadatta Maharaj - I Am That

 

Welke rollen zijn voor ons weggelegd (want misschien spelen we rollen die niet bij ons passen) en hoe kunnen we deze spelen zonder ons ermee te indentificeren?

“Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing,

there is a field. I’ll meet you there.

When the soul lies down in that grass,

the world is too full to talk about.

Ideas, language, even the phrase “each other”

doesn’t make any sense.

The breeze at dawn has secrets to tell you.

Don’t go back to sleep.

You must ask for what you really want.

Don’t go back to sleep.

People are going back and forth across the doorsill

where the two worlds touch.

The door is round and open.

Don’t go back to sleep.”

~ Rumi

Photo Top: Friesland 2019 ©Hanneke Norbruis

Photo Doorway: Ciutadella Menorca 2019 ©Hanneke Norbruis