· 

Namaste - Anjali Mudra

Laatst, op een heerlijke zondagmiddag, fietste ik achter een vrouw met een yogamatje in haar fietstas.

Ik ging naast haar fietsen en zei: “Kijk, dat is het mooie gebaar, op weg naar een yogales?”. 

“Ja”, zei ze “Ik ben vanochtend geweest en het was weer zo heerlijk!”.

“Waar doe je yoga?”, vroeg ik. “Oh, zei ze "bij een sportschool, maar onze lerares geeft zo fijn les.

Ze heeft een hele prettige stem, geeft goed les én ze zegt geen namasté” ….

 

Haha, ik moest er wel om lachen en begreep ook meteen wat ze bedoelde.

“Begrijp me goed” zei ze, “ik heb er op zich niets op tegen, maar het wordt vaak zo aan de buitenkant gebruikt. Iemand voert dan zo'n yoga-toneelstukje op en daar houd ik niet van, het moet van binnenuit komen en oprecht zijn”.

 

Waarom zou je inderdaad iets dat in onze cultuur niet gebruikelijk is overnemen?

Yoga zoals we het nu in het Westen beoefenen is ook niet zoals die oorspronkelijk in India onderwezen werd, en dat hoeft naar mijn mening ook niet. Yoga is niet statisch en zal, naarmate het zich verder verspreidt over de wereld, zich blijvend ontwikkelen en aanpassen.

 

Toch heeft het zeggen van bijvoorbeeld namasté een diepere waarde dan alleen maar een klank of gebaar.

Tijdens de opleiding Thaise Yogamassage leerden we te beginnen met een mantra.

De mantra wordt opgedragen aan degenen die deze massage ontwikkeld hebben en het is ook een manier om de aandacht, die meestal naar buiten is gericht, naar binnen te brengen.

 

Je handen in gebedshouding (mudra) brengen is een universeel gebaar en heeft bovendien energetische waarde.

Als je je handen voor je hart tegen elkaar aanbrengt, je ogen sluit en je kin naar je borst brengt, dan geef je jezelf de mogelijkheid om even stil te staan bij dankbaarheid, respect en aandacht. We noemen dit Anjali Mudra.

 

Lijkt me een prachtig begin voor heel veel meer bijeenkomsten!

‘Namasté’, ik buig voor jou.

Ik groet je met respect.

Ik zie in jou het licht dat ook ik in mij draag.

Wij zijn dus hetzelfde, er is geen verschil.

 

AUM, shanti, shanti, shantihi

AUM (het oergeluid, het universele geluid) vrede, vrede, heel veel vrede _/\_