Ons moderne leven heeft ons veel vooruitgang gebracht als het gaat om o.a technologie. Dat dit ten koste gegaan van veel weten we inmiddels ook. Denk maar aan het klimaat en ook ons voedsel. Het heeft ook, zoveel is inmiddels wel duidelijk, een grote impact op ons concentratievermogen, onze creative kwaliteiten en onze ontspanning.

 

YOGA NIDRA

YOGA betekent vereniging, eenwording. Yoga is een holistisch systeem dat ons helpt om harmonie te vinden. Balans tussen body, mind en geest en ook harmonie met dat wat buiten ons is; de wereld, het universum, het Hogere zo je wilt.

 

NIDRA betekent slaap in Sanskrit, al willen we tijdens de beoefening niet in slaap vallen. Nidra is een hele subtiele staat van bewustzijn tussen slapen en wakker zijn.

Het is de staat die we dagelijks ervaren op het moment dat we in slaap vallen.

 

Yoga Nidra is een eeuwenoude beoefening uit de Tantra-traditie die opnieuw onderzocht en methodisch uitgewerkt is door Swami Satyananda Saraswati.

 

Inmiddels zijn er verschillende vormen en variaties van YOGA NIDRA ontstaan.

 

Ontspanning

We weten allemaal dat de mate van chronische stress waaronder we tegenwoordig leven (i.t.t piekmomenten) vele malen hoger is dan voorheen. Stress kan op fysiek, psychisch of emotioneel niveau zijn.

Yoga Nidra is een hele mooie beoefening die ons kan helpen om op al deze niveau's te helen. De beoefening ervan is heel simpel, n.l liggend op de rug, terwijl we onze aandacht bewust laten roteren door ons lichaam, door de ademhaling en door de geest. Hierdoor kunnen we loslaten dus ontspannen en in contact komen met ons creatieve potentieel.

Creativiteit hebben we nodig in ons leven. Het betekent niet alleen dat je je artistiek ontwikkelt (wat een prachtige gave is), maar creativiteit kan ons helpen in alle aspecten van het leven.

 

Cognitief

We zijn steeds minder in staat onze concentratie voor langere tijd ergens bij te houden en ons geheugen blijkt ook minder scherp. Yoga Nidra kan ons helpen om deze focus op peil te houden en zelfs te stimuleren. Door Yoga Nidra kunnen we onszelf trainen om beter te studeren, waardoor we makkelijker en sneller nieuwe talen kunnen leren en andere vaardigheden.

 

Emoties

Yoga Nidra kan ons ook helpen om onderdrukte emoties, gedachten en gevoelens vrij te maken. Tijdens de beoefening worden we getuige van deze gedachten, gevoelens en emoties, die we in het proces vrij kunnen laten.

Dat kan dus heel goed helend en therapeutisch werken.

 

Sankalpa

Een belangrijke sleutel in de beoefening van Yoga Nidra is Sankalpa.

Sankalpa is een intentie, een positief voornemen dat je maakt aan het begin van de beoefening. Het is als een zaadje dat je plant in de vruchtbare aarde van je onderbewustzijn. Het helpt ons om duidelijker te zien wat het doel in ons leven is.

 

Meditatie

Yoga Nidra is een prachtige voorbereiding op meditatie. Doordat we onze zintuigen naar binnen richten kunnen we onze geest (die in ons dagelijks leven nogal eens zijn eigen gang gaat) beteugelen. Denk maar aan een paardenmenner die d.m.v de teugels het paard op koers kan houden.

 

Gewoontes

Ieder van ons heeft bepaalde patronen ontwikkeld die eigenlijk niet goed voor ons zijn. Door regelmatige beoefening van Yoga Nidra kunnen we deze gewoontes inzien en daardoor loslaten.

Yoga Nidra kan door iedereen beoefend worden en als je niet lang kunt liggen kunnen we de houding aanpassen.

Yoga Nidra wordt ook als therapie aangeboden bij psychosomatische klachten, waarbij mentale stress gevolgen heeft voor het fysieke lichaam.

Denk aan slapeloosheid, migraine, hoge en lage bloeddruk en kanker.

 

 

 

Yoga Nidra kan door iedereen beoefend worden en als je niet lang kunt liggen kunnen we de houding aanpassen.

 

Yoga Nidra wordt ook als therapie aangeboden bij psychosomatische klachten, waarbij mentale stress gevolgen heeft voor het fysieke lichaam.

Denk aan slapeloosheid, migraine, hoge en lage bloeddruk en kanker.