Bangalore 2008

 

Als meisje studeerde ik klassiek ballet aan de dansacademie, toch heb ik niet voor een leven als danser gekozen.

Het werd modevormgeving aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem, waarna ik mij ruim 23 jaar vol overgave op een veeleisende en dynamische carrière in de kledingindustrie heb gestort. (C&A, P&C, McGregor, Mexx, Oilily e.a)

 

Zowel zakelijk als privé veel gereisd waardoor de invloed van andere culturen, religies en levensopvattingen mijn horizon verbreedde. Uiteindelijk het roer volledig omgegooid. Mijn etage in Amsterdam ingeruild voor een karakteristiek huisje in Zaanstad, waar ik de rust heb om bewuster in dit leven te staan.

 

Ik begon mijn yogareis in de vroege jaren '90. Zowel in mijn privé- als in mijn professionele leven kreeg ik flinke tikken te verduren die mijn gevoel van eigenwaarde en het vertrouwen in anderen behoorlijk op de proef stelden.

 

Iets in mij zei dat ik moest gaan zitten en naar binnen moest gaan.

 

Ik begon te mediteren, mijn intuïtie volgend zonder mij af te vragen of ik het wel 'goed' deed. Zonder boeken, zonder school, zonder leraar. Ik herhaalde melodische zinnen en oefende in vergeving en compassie.

 

Ibiza 2014

 

Jaren later, nadat ik wél lessen en retraites was gaan volgen en erover begon te lezen, begreep ik dat ik mantra's had gecreëerd en Metta en Liefdevolle Vriendelijkheid had beoefend.

 

Mijn interesse voor 'mijn pad' 'Dharma' was gewekt en ik kocht The Book of Yoga van het Sivanada Yoga Centre. Ik heb sindsdien heel veel boeken over yoga, meditatie, mindfulness en Boeddhisme gekocht, gelezen en ook weer verkocht, maar dit boek heb ik nog steeds. 

Inmiddels begríjp ik de inhoud van het boek en heb ik het allemaal beoefend, maar daar zijn heel wat jaartjes overheen gegaan.

 

Mijn reis is niet vanuit één school recht op haar doel af gegaan. Ik ben niet zo'n volger, altijd mijn eigen pad gekozen. Ik zie dat zelf niet als probleem, sterker nog, ik denk dat het ertoe bijdraagt dat ik authentiek en zelfstandig blijf in plaats van dat ik simpelweg volg. Dat is ook wat de Boeddha (de Ontwaakte) bedoelde, dat je niet blindelings zijn woord moet geloven, maar zelf uit moet vinden waar jouw leven met al haar hobbels en bobbels nou eigenlijk over gaat.

 

Begon mijn asana-beoefening (de fysieke yoga) aanvankelijk met klassieke yoga, mijn aandacht werd getrokken naar de alignment-opvatting. De invloed van Guruji Iyengar is enorm belangrijk geworden in de hedendaagse yoga en in de jaren '90 heerste eigenlijk wel het idee dat zijn yogavorm de top was.

Toch ontbraken hierin voor mij de spirituele en filosofische componenten. 

Hierin ben ik mij door de jaren heen steeds verder gaan verdiepen d.m.v Tibetaans(e) Yoga en Boeddhisme, in Mindfulness, meditatie en Stress Counseling, een 200hrs Teacher Training in India en zelfstudie en beoefening.

 

Een ander aspect dat wat mij betreft ontbrak was de vrouwelijke kant. 

Yoga is een eeuwenoud systeem ontwikkeld door mannen voor mannen. Vrouwen leefden in dienst van mannen en werden (worden) als inferieur en onrein beschouwd.

 

Ik had behoefte aan zachtheid, aan compassie, aan minder dogmatisch en streng in de leer, aan energie (prana) laten stromen, aan rond, vloeiend en liefdevol.

En ik ben niet de enige zo blijkt. De hard-core ashtanga en vinyasa-lessen verliezen steeds meer terrein aan de Restorative, Mindful, Healing en Yin Yoga-lessen. We hebben blijkbaar behoefte aan een tegenhanger van onze jachtige, masculine wereld waarin hoger, verder, harder de norm zijn geworden. In het Westen wordt yoga vooral door vrouwen beoefend, dus het kan niet anders dan dat die invloed voelbaar is.

 

Na enkele workshops bij Sarah Powers besloot ik haar Teacher Training Yin Yoga te volgen. Maar het kwam qua data en financiën allemaal niet uit, zodat ik voor Yogagarden in Amsterdam heb gekozen die Yin Yoga in de lijn van Paul & Suzie Grilley geven. De 50-uurs opleiding was een cadeautje voor mijzelf, waardoor ik besloot om ook de 200-uurs opleiding bij Marcel en Anat te volgen. Level 2 heb ik vervolgens bij Sarah Powers afgelegd.

Inmiddels was ik 'terug' bij de klassieke yoga en kwam daardoor bij de Bihar School of Yoga opgericht door Swami Satyananda Saraswati die in Swami Sivananda Saraswati (van wie ik immers jaren geleden The Book of Yoga had gekocht) zijn guru had gevonden.

 

Het boek de Autobiografie van een Yogi door Paramhansa Yogananda (Zie hier de trailer van de film Awake over zijn leven) inspireerde mij om me verder te verdiepen in Yoga Nidra, chakra's, kundalini en Kriya Yoga.

Ik doe dat opnieuw door veel zelfstudie en vrijwel dagelijkse beoefening én door regelmatig in ashrams te verblijven.

 

In 2017 volgde ik een retraite bij Swami Janakananda en in december 2018 was ik twee weken in India waar ik o.a Yoga Nidra, Karma Yoga (de yoga van actie), Jnan Yoga (de yoga van kennis), Ajapa Japa (meditatietechniek) en Chakra Shuddi (meditatie op chakra's) heb beoefend.

Havan (vuurceremonie) ashram India 2018

 

Misschien dat je denkt dat ik inmiddels ver af ben komen staan van de 'normale' yoga en misschien zelfs wel zweverig (één van de meest vieze woorden in het Nederlands ;-) ben geworden, maar niets is minder waar. 

 

Veel meer dan voorheen sta ik met beide voeten op de vloer en ik zeg ook altijd plagerig dat datgene wat op de Zuidas gebeurt veel zweveriger is met al die aandelen, obligaties en resultaten uit het verleden die geen garantie voor de toekomst zijn ... dan welke vorm van yoga dan ook.

Bovendien bruis ik meestal van de ideeën en kan ik goed organiseren, dus ik ben een initiatiefnemer van veel projecten.

 

Hier lees je welke yogastijlen ik in mijn lessen verweef.


In het maart-april-nummer 2019 van Yoga International NL staat een interview door Cathelijne Esser met Hanneke over het boek Kundalini Tantra door Swami Satyananda Saraswati. Lees het hier.


Hanneke heeft oa. de volgende opleidingen gevolgd: Hatha Yoga Docentenopleidingen (o.a 200hrs Yoga Alliance), Critical Alignment Yoga, Yin Yoga Docentenopleidingen (o.a 50hrs en 200hrs Yoga Alliance bij YogaGarden en Level 2 bij Sarah Powers), Teacher Training Yoga Nidra by Matseyendra Saraswati, 50hrs Vinyasa TT, Jaaropleiding Tibetaanse Yoga bij Nyingma Amsterdam, Opleiding Mindfulness trainer, Opleiding Meditatiebegeleider, meerdere (stilte) retraites en verblijven in ashrams, HBO Ayurveda (VBAG en BATC erkend), HBO Massage (Klassieke Massage, Holistische Massage, Thaise Yogamassage, Ayurvedische Massage, Stoelmassage).