· 

De mening van anderen

 

Net als vele anderen kon ook ik me de woorden van anderen behoorlijk aantrekken.

Over wat ik gezegd had, hoe ik het gezegd zou hebben, wat dat over mij zei en zoveel meer. 

Vaak herkende ik mijzelf niet eens in die reactie, was erover uit het veld geslagen dat de ander er een volledig andere invulling aangaf of juist hetzelfde terug zei in eigen bewoordingen, mij benaderde alsof hij ‘uiteraard’ de autoriteit was of aan de grond genageld door de scherpte waarmee zij mij blijkbaar terecht wilde wijzen.

 

Inmiddels heb ik geleerd dat de reactie van de ander vaak meer over die ander zegt dan over mij. Die ander ventileert wat hij denkt te horen vanuit zijn interpretatie van zijn werkelijkheid. Haar mening is gevormd door haar verleden, haar ervaringen en haar herinneringen.

 

Bewustwording maakt dat we de waarnemer kunnen zijn die observeert wat er gebeurt zonder erin betrokken te raken.

Dat is overigens niet hetzelfde als het passief en gelaten over ons heen laat komen. 

Door uit ons kleinere ik te stappen, ( het ‘ik’ dat van alles vindt, wil, voelt en doet) en de plaats in te nemen van de getuige in dit toneelstuk,

hoeven we noch onszelf noch de ander te kwetsen of te laten wankelen.

 

Foto van mij, 24 jaar oud.

Het studentenleven ontgroeid en klaar om mijn vleugels uit te slaan.

 

 

Bewustwording leren we door stil te worden en in mijn ervaring is meditatie de meest subtiele, precieze en directe manier.

En als je het geluk aan je zijde hebt ontmoet je jouw ware leraar (guru) en bovendien kun je je laten inspireren door wijsheid uit boeken.

 

* Volgens de chakrafilosofie zoals ik die bestudeerd heb (de klassieke yogatraditie, Swami Satyananda, Bihar School, Dr.Motoyama, Paul Grilley en Kaivalyadhama Institute), heeft dit te maken met Ajna chakra, het 6e energiecentrum.

Als we écht vrij worden van ons ‘kleine’ denken, scheppen we voor onszelf de mogelijkheid om objectief te kunnen waarnemen.

Het bevrijdt ons uit ons gekooide denken om uit te vliegen naar de onbegrensde vrijheid.

 

BINDU.

Bindu betekent stip, punt of druppel in het Sanskrit.

Ik hoop dat mijn Bindu-berichtjes, deze druppeltjes, je inspiratie, troost en liefde mogen brengen.