· 

Padmasana - De Lotushoudng

 

'Sthira Sukham Asanam' schreef Patanjali al zo'n 200 jaar voor onze jaartelling, 'De houding (asana) moet comfortabel en stabiel zijn'.

 

Nou zal niet iedereen deze houding als comfortabel ervaren waardoor je allesbehalve stabiel blijft zitten, dus mediteren kun je in vele (zit)houdingen, al is het wel belangrijk dat je wervelkolom rechtop gestrekt is en het liefst zonder ondersteuning, vandaar dat ik niet zo'n voorstander van meditatiestoeltjes ben.

 

 LOTUS

De lotusbloem symboliseert o.a de drie verschillende niveau's op het spirituele pad:

Namelijk, onwetendheid > de wens en het streven > Verlichting

De lotusbloem kent modder > water > lucht; het ontkiemt in de modder (onwetendheid), het groeit verder omhoog door het water om bij het oppervlak te komen (wens en streven) en uiteindelijk bereikt het de lucht en het directe contact met het zonlicht (verlichting).

 

Op dezelfde wijze kunnen wij ons ontwikkelen naar bewustzijn en uitgroeien tot een mooie bloem, ons eigen volle potentieel.

 

De voetzolen die omhoog wijzen symboliseren de bladeren van de lotusbloem die omhoog kijken naar de zon. De houding kan ook uitgevoerd worden met de handen in elkaar liggend in de schoot, waarbij ook de handpalmen de omhoog wijzende lotusblaadjes symboliseren.

Reactie schrijven

Commentaren: 0