· 

Gratis

Gratis, we zijn er dol op en er blijkt tijdens lockdowns heel wat online gezocht te zijn naar gratis; gratis films, gratis muziek, gratis cursussen, gratis coaching, gratis meditatie en gratis yoga e.a.

 

Maar hoe goed en waardevol is gratis eigenlijk?

De afgelopen jaren werden we overspoeld met gratis challenges. In 3 of 5 dagen ontvang je de informatie om een nieuwe start te maken, het roer om te gooien of te begrijpen wat jij nodig hebt om jouw droomleven te leven. De gratis challenge leidt dan naar een superaanbieding voor betaalde coaching en die betaalde dagen zijn meestal allesbehalve mals geprijsd, want -zo is de filosofie- als jij als coach er een nulletje extra achter zet voelen mensen dat alleen maar als meerwaarde en jij zet jezelf neer als de expert.

 

Kijk, now we're talking, want waarom zou iets heel laag geprijsd of zelfs gratis moeten zijn? Het is één van de redenen waarom ik uiteindelijk gestopt ben met werken in de kledingindustrie. Ik kon het voor mijzelf niet meer goedpraten dat ik een kinderbroekje op de markt bracht van zo'n €90,- wat er weliswaar echt te gek uitzag, maar waarop allerlei handelingen en technieken losgelaten moesten worden die zeer schadelijk zijn voor de wereld en waarvoor de meeste van die handen die ervoor zorgen dat dit broekje gedragen gaat worden nauwelijks betaald krijgen.

 

Soms oppert er iemand dat yoga gratis moet worden aangeboden, want zo was het in vroeger tijden ook en als wij zo nodig deze oude kennis willen delen, dan zouden we all the way moeten gaan en het dus ook gratis aan moeten bieden.

 

In vroeger tijden en zeker in een land als India zat de maatschappij heel anders in elkaar. Yogadocenten zoals we die nu kennen bestonden helemaal niet. De guru (de leraar) was iemand die van jongs af aan was groot gebracht in de cultuur, traditie en denkwijze van India en zelf als kind ook in de leer was geweest bij een guru.

 

De guru was iemand met aanzien en dus werden allerlei diensten en producten hem of haar aangeboden. In het boek de Autobiografie van een Yogi door Paramahansa Yogananda valt mooi te lezen hoe Sri Yukteswar (de guru van Yogananda) donaties ontving om zodoende zijn woning open te kunnen blijven stellen voor de overdracht van zeer waardevolle kennis.

 

De guru had uiteraard geen fancy yogastudio waar allerlei snel opgeleide mensen lesgaven, en sterker nog, de essentie van de leringen betrof niet het doen van fysieke oefeningen.

Hoe mooi zou het zijn als we alles van waarde gratis aan zouden bieden, poeh, dat zou nog eens polarisatie teweeg brengen! Dan zou ik immers gratis wonen, geen verzekeringen meer nodig hebben en zou ik mijn boodschappen zonder te betalen mee mogen nemen ;-)

 

Waardeloos en waardevol, wie bepaalt dat?

 

Inmiddels weet ik dat het meeste wat gratis aangeboden wordt niet echt iets toevoegt aan wat ik al weet en beoefen, maar als ik nu iets mag volgen dat gratis aangeboden wordt en waardevol is, dan beoefen ik dankbaarheid. 

Nee, dat is geen holy moly zweverig gezeik, dat heeft waarde.

Dankbaarheid beoefenen zit niet zo in onze cultuur, wij vinden immers dat we vooral ergens recht op hebben, maar probeer het eens.

Voel eens in jezelf wat er gebeurt als je dankbaar bent, en voel ook eens wat het in joú doet als iemand jou dankbaar is. Dat ken je vast als je even de deur openhoudt voor iemand, iemand voor laat gaan terwijl jij eigenlijk eerst mocht, iemand je kookkunst heerlijk vindt … Allemaal van die ogenschijnlijk kleine dingen die jou en de ander een fijn gevoel geven.

 

Een puja is een offering, een ceremonie of ritueel waarin je jouw dankbaarheid toont. We kennen het in allerlei vormen door de eeuwen heen en over de hele wereld.

 

Diwali is één van de belangrijkste feesten in de Hindu-traditie. Het is het feest van licht, van de overwinning van licht over duisternis, van goed over kwaad, van geluk over onwetendheid … (voor de puristen; dit is een eenvoudige uitleg ;-)

 

Dhanvantari is de god die de kennis van Ayurveda (de leer van gezond leven) bracht.

 

Dokter Vasant Lad leidt een internationaal bekend instituut voor ayurveda in de V.S.

 

In deze gratis video deelt Vasant Lad een Dhanvantari Puja.

Reactie schrijven

Commentaren: 0