18 APRIL 2025 - GOEDE VRIJDAG
Aangezien de Paasdagen, anders dan Kerst, niet altijd op dezelfde dagen van het jaar worden gevierd, ben ik soms rond Pasen en dit jaar zelfs op Goede Vrijdag jarig.
Ik weet niet hoe het jou vergaan is maar lang geleden ging ik naar christelijke scholen en zondags met mijn ouders mee naar de kerk. Goede Vrijdag is voor mij daarom de Matthäus Passion en het begin van een christelijke viering, al beleef ik die zelf al lange tijd anders.
Volgens christenen zou Jezus uit Nazareth op Goede Vrijdag aan het kruis gestorven zijn. Op 1e Paasdag, de zondag erna dus, zou hij herrezen zijn uit de dood. Kruisiging was in die tijd, net als steniging, een vaker gebruikte vorm van executie, dus niet alleen Jezus onderging dit gruwelijke lot. Over wat er daarna met hem, Maria Magdalena, zijn moeder Maria en de apostelen gebeurd is verschijnen tot op de dag van vandaag nog regelmatig boeken.
Soms heb ik de neiging om mij erin te verdiepen, maar dan laat ik het toch weer liggen omdat ik vormen van verdieping ken die mij beter passen. Fascinerend is het wel en het verbaast me vaak hoe veel gelovigen zich niet verdiepen in de geschiedenis. Want het christendom is uiteraard niet zomaar uit de lucht komen vallen. Vóór Jezus bestonden er al interessante goden en allesomvattende godinnen, fascinerende rituelen, diepgaande wijsheid en intense liefde. Dat interesseert me dan wel; hoe niets zomaar plaatsvindt en hoe het een in het ander overgaat.
(p.s Jezus zelf was geen christen)
Toch even terug in de tijd:
In 394 (zo’n 361 jaar na de kruisiging van Jezus dus!) verhief keizer Falvius Theodosius I het christendom tot enige echte staatsgodsdienst van het Romeinse rijk. Nu noemen we dat dictatoriaal, fundamentalistisch, onaanvaardbaar zelfs en iets wat alleen in conservatieve enge regimes plaatsvindt, maar toen gebeurde dat gewoon.
En hoewel er een mystieke stroming bestond van liefde en wijsheid, werd gekozen voor de dogmatische richting van regels en voorschriften waarin de mens zondig en slecht werd genoemd. De stabiliteit van het Romeinse rijk was namelijk in gevaar en al die verschillende religies, inclusiviteit en diversiteit droegen niet bij aan eenheid. De bezem moest erdoor. Vooral het feit dat de Grote Godin door velen nog altijd werd aanbeden, zowel door mannen als vrouwen, was een doorn in het oog van de overwegend patriarchale heersers.
Eén grote sterke man was er nodig en slechts één autoritaire godsdienst, dat schiep duidelijkheid. Inderdaad, vooral vrouwen en anders-denkenden moesten het ontgelden en dat voelen we tot op de dag van vandaag. Herkenbaar ook, dat zodra het eigen verhaal gaat wankelen de schuld bij de ander wordt gelegd.
Tijdens het Concilie van Trullo in 692 heeft een groep machtige mannen een forse verzameling decreten ondertekend en uitgegeven. Naast tal van andere besluiten werden veel bestaande rituelen en gebruiken, vormen en voorwerpen sinds dat concilie in 692 verboden.
Toch verdween niet al het voor-christelijke zodat het een en ander overging in het christendom. Zo is Maria met het kindeke op haar schoot een overerving van de oergodin Isis met haar kind de zon op haar schoot. Dit zonnekind werd geboren rond de kortste dag van het jaar en bracht het licht op aarde. Je raadt het al, zo is de geboorte van Christus uiteindelijk rond diezelfde dag geplaatst met vrijwel dezelfde betekenis. De oergodin vond doorgang in Moeder Maria en het lichtkind werd Jezus uit Nazareth.
Al voor het christendom symboliseerde het houten kruis de levensboom en wedergeboorte.
Op het Keltische kruis zien we zelfs de cirkel van het leven: geboorte, leven, dood en wedergeboorte. In het vroege christendom werd Jezus nog niet hangend aan het kruis afgebeeld. Dat gebeurde pas sinds dat Concilie van 692. Het heidense gebruik van het houten kruis vond doorgang in het christendom.
Ach, was het maar zo dat de dood van één man ons samen zou brengen in wijsheid, liefde en vrede. Maar waarschijnlijk moet het niet afhangen van één man en doen we er verstandig aan om te leren van onze voorouders die zich nog konden verwonderen over de heilige grond waarop we leven. Die zich lieten betoveren door schoonheid waar wij weliswaar slechts een fractie van begrijpen maar waar we wel onderdeel van uitmaken.
Op deze goede vrijdag steek ik een kaarsje aan in mijn zelf gecreëerde ritueeltje.
Op de 18e dag van deze maand ben ik 63 geworden. 1+8=9 net als 6 en 3 9 vormen. Het getal 9 staat voor het einde van de cyclus, de cirkel is rond.
Het Paasverhaal leert ons o.a. dat als we wakker worden en anders leren kijken er een wereld voor ons opengaat.
Ik wens je een goede vrijdag xx
Foto’s:
Het Keltisch kruis - Image: Irish Jewelry Shop
Isis met haar kind Horus - Image: MET New York
Maria met haar kind Jezus - Image: MET New York
#gnosis #mystiek #liefde #vrede #wijsheid #verrijking