· 

Over chakra's, de wervelkolom en fascia

Nieuwsbrieven, voor sommige meld je je aan en voor andere juist weer af, omdat de afzender er te veel stuurt, de inhoud niet interessant is, te vaak hetzelfde vertelt of vooral over commerciële activiteiten gaat.

 

Maar soms blijf je hangen en wil je meer weten. Dat gebeurde mij dit keer bij de nieuwsbrief van TFY The Fat Yogis, bij wie ik - destijds toen ze nog Yogagarden heetten - de 200 uurs Yin Yogaopleiding inclusief Chakra Theory volgde.

 

Naast aankondigingen van retreats en lerarenopleidingen, deelden The Fat Yogis in deze nieuwsbrief drie links die mijn aandacht trokken omdat het interviews betreft met personen en over onderwerpen die mij al jaren interesseren.

Anat Geiger en Marcel van de Vis interviewen hierin Suzee Grilley over chakras, Bernie Clark over de wervelkolom en Jaap van der Wal over fascia..

 

CHAKRA'S

 

Met chakra's had ik aanvankelijk weinig, net zo min als met spiritisme en new age.

Mijn yogapad begon met meditatie en pas later ging ik lessen volgen in het fysieke onderdeel van yoga, de asana's.

Aanvankelijk in de Shivanada-stijl maar die heb ik gaandeweg ingeruild voor de meer alignement-vormen van yogabeoefening.

Helaas zou ik haast zeggen, want het is een flinke omweg geweest om toch weer bij de essentie van yoga terug te komen,

maar tegelijkertijd heeft het begrijpen van waarom ik die omweg heb gemaakt mij ook veel geleerd.

En juist toen ik helemaal klaar was met de yang-kant van yogabeoefening ( te vaak volgens regels, te veel gericht op het fysieke lichaam en te weinig op de innerlijke ontwikkeling, te weinig oog voor de filosofie en de eeuwenoude kennis), kwam yin yoga op mijn pad.

Aanvankelijk via Sarah Powers en later bij Paul Grilley via vooral Anat Geiger († R.I.P) die de opleiding van de Grilley's vol passie wist door te geven.

 

De leer van chakra's wordt op verschillende manieren begrepen en onderwezen.

Mijn kennismaking met de chakraleer was door het boek Kundalini Tantra van Swami Satyananda Saraswati, een leerling van Shivananda.

In dit boek maakt Satyananda melding van het onderzoek dat Dr.Hiroshi Motoyama deed naar chakra's en laat de laatste nou net weer de leraar van Paul en Suzee Grilley zijn geweest.

 

Ik had mijn richting gevonden, al zal ik nooit een strikte volger van één lering worden. Misschien ook wel omdat ik nooit mijn guru vond.

In de opleiding Theorie van de Chakra's vertelt Paul Grilley dat je uitzonderlijk veel geluk moet hebben om een echte guru in levende lijve op je pad te ontmoeten. Iedereen kan je leraar zijn, maar die ene die belangeloos alles in jou investeert om jou tot je volle potentie te laten uitgroeien, is een zeldzaamheid.

 

De chakraleer is onderdeel van Oosterse psychologie met de wortels in de Veda's, de eeuwenoude leer zoals deze, net als de Bhagavad Gita en de Yoga Sutra's door Patanjali, oorspronkelijk van guru op leerling werden overgedragen en pas veel later werden opgeschreven.

Psychologie inderdaad, heel anders dan in het Westen, maar zoveel meer dan een hobby of curiositeit.

Laatst las ik, waarschijnlijk in de Boeddhistische psychologie door Jack Kornfield, dat Westerse psychologie zich vaak richt op wat er niet goed in ons gaat, terwijl de Oosterse psychologie onderzoekt wat ons ervan weerhoudt om onze aangeboren goedheid te laten stralen.

Ik word daar blij van en door meer te begrijpen van zowel de Oosterse als de Westerse kant, de yin & yang, is er heel veel aangeraakt, inzichtelijk en lichter geworden in mijn leven.

 

Een belangrijk aspect in de klassieke chakraleer zijn karma en samskara's en zonder dat ik hier nu dieper op inga weet ik inmiddels dat heel veel andere scholen in chakratheorie hier geen aandacht aan geven terwijl ze essentieel zijn in het zelfonderzoek.

 

Trailer Chakraleer door Paul Grilley, en nog twee YouTube-video's van Paul Grilley; deze link en deze link.

 

BERNIE CLARK - 'Yoga is not whát you do. Yoga is hów you do what you do'

 

Bernie Clark heeft inmiddels al heel wat belangrijke boeken geschreven: Yin Yoga een complete gids, Your Body Your Yoga, Your Spine Your Yoga, Your Upper Body Your Yoga, From the Gita to the Grail, Shiva dancing at Kings' Arthur court en Yin Sights.

 

Hij houdt ervan om zich ergens in vast te bijten, het volledig te onderzoeken en de verschillen, overeenkomsten en verbinding te zoeken tussen wetenschap, gezondheid, lichaamsbeweging, spiritualiteit en oud of nieuw.

 

Clark is een groot voorstander van functionele anatomie, een principe dat niet alleen voor yogabeoefening geldt, maar net zo goed ook in pilates, fysiotherapie, geneeskunde, kortom in alles waarin het lichaam beoefend en behandeld wordt. Er vanuitgaande dat iedereen uniek is, verdient een ieder van ons een eigen behandeling. Binnen de wetenschap van Ayurveda is dit al eeuwenlang het uitgangspunt, en gelukkig erkend de moderne (reguliere) geneeskunde dat ook steeds meer. Medicijnen getest op mannen hebben misschien wel een andere uitwerking bij vrouwen. De BMI als maatstaf voor ons lichaamsgewicht blijkt achterhaald en de Schijf van Vijf ontoereikend. 

 

Binnen yogaopleidingen was het uiterlijk van de asana (yogahouding) lange tijd de richtlijn; een voet moest recht staan, de handen en vingers volgens bepaalde richtlijnen en ook over de juiste positie van het bekken werden A4-tjes vol geschreven.

Inmiddels weten we gelukkig beter, want niet iedereen kan een houding op dezelfde wijze uitvoeren en dat zouden we ook niet moeten willen.

Waar het om gaat is dat we begrijpen waaróm we een houding beoefenen: Kracht? Rust? Stabiliteit? Je hamstrings of juist de voorkant? Warm worden of afkoelen? Meditatief of als work-out? Wat doe je en waarom?

 

Op de Fat Yogis website vind je deze Engelstalige uitleg over functionele anatomie/yoga.

 

Wat ik echter mis in de yoga volgens, Grilley, Clark en de Fat Yogis is de diepe kennis over de uitwerking op klieren en organen zoals ik leerde uit de Hatha Yoga Pradipika, door Swami Satyananda en Kaivalyadhama Institute.

 

Dit interview met Bernie Clark is niet alleen interessant voor yogaleraren, maar ook voor anderen die op welke manier dan ook met het menselijk lichaam bezig zijn, dus ook fysiotherapeuten, fitness instructeurs, artsen e.a.

 

JAAP VAN DER WAL - fascia 

 

In 2009 werd er een belangrijk fascia-congres gehouden in Amsterdam.

Onder masseurs gonsde het van nieuwsgierigheid, inzichten en inspiratie met als gevolg een explosie aan opleidingen en workshops in bindweefseltherapie, deep tissue massage, trigger-point, Rolfing e.a.

 

Ook de sportwereld en fysiotherapie ontwikkelden tal van methoden en hulpmiddelen om de nieuw verworven kennis om te zetten

in eenvoudige oefeningen en praktische (be)handelingen, denk aan de foamrol, rollen op tennisballen en taping.

 

Bindweefsel is uiteraard niet nieuw, maar het belang ervan was tot nu toe onderschat gebleven.

Een ieder die vroeger een autopsie bijwoonde vertelt dat eerst het witte spul verwijderd werd om zodoende bij het echt belangrijke te komen, namelijk de spieren, organen, botten, zenuwen e.d

 

Als je tijdens je opleiding anatomie-lessen volgde en anatomie-boeken hebt bestudeerd dan heb je, net als ik, allerlei namen van spieren en botten moeten leren.  Die leer je nog steeds, maar inmiddels spreekt men ook van spiergroepen, spierketens, anatomy trains e.a om aan te geven dat alles in ons lichaam met elkaar in verbinding staat.

 

Dit is een onderdeel van een blog dat ik vorig jaar schreef en als Jaap van der Wal het leest zal hij het waarschijnlijk kinderlijk naïef vinden.

Dat maakt mij niet uit want anders dan hij suggereert probeer ik mijn yoga-beoefening niet wetenschappelijk onderbouwd te krijgen.

Dat mijn kennis over fascia in de kinderschoenen staat is niet vreemd als je dit interview beluistert. Jaap van der Wal praat aan één stuk door en veel van wat hij zegt is hogere wiskunde voor mij. Toch benoemt hij een aantal dingen die mijn enorm inspireren en voor mij bevestigen dat wetenschap en spiritualiteit samengaan en dat de yogi's van weleer precies wisten wat ze zeiden.

 

Dit zijn de links die de Fat Yogis delen. Alle interviews zijn in het Engels.

  • Suzee Grilley over Chakras: link
  • Bernie Clark over de wervelkolom: link
  • Jaap van der Wal over fascia: link

 

Foto banner Diploma-uitreiking Yin Yogaopleiding @Yogagarden Amsterdam

Reactie schrijven

Commentaren: 0