· 

Nadi Shodana of Anuloma Viloma

tatah kshiyate prakasha avaranam

 

Door deze pranayama wordt de sluier van karmasheya

—die het innerlijke licht of verlichting bedekt—uitgedund, verminderd en vernietigd.

De Yoga Sutras van Patanjali 2.52

 

De afwisselende neusademhaling.is een ademtechniek die al duizenden jaren gebruikt wordt binnen yoga en ayurveda.

De Sanskrit namen voor deze techniek zijn Nadi Shodana en Anuloma Viloma, afhankelijk van of het wordt toegepast als reinigingsmethode of als pranayama-techniek.

 

Nadi = een subtiel energiekanaal

Shodana = reiniging 

Pranayama = ademtechniek

 

Vrijwel alle geneeskunde-wetenschappen uit het Verre Oosten gaan er vanuit dat er zich in ons lichaam een netwerk aan energiekanaaltjes (nadis of meridianen) bevindt. Misschien ken je dit wel vanuit acupunctuur, tai chi, qigong, tuina massage of shiatsu. 

Door dit netwerk stroomt Prana (in China wordt dit Chi genoemd en in Japan Ki), levensenergie. 

 

Ook bloedvaten, zenuwen, lymfen, het spijsverteringskanaal kunnen tot het nadi-systeem gerekend worden.

 

Als de doorstroming in dit netwerk stagneert of als de toevoer onvolledig is neemt je energieniveau af, raak je vermoeid of je zelfs ziek.

 

Een goede levensstijl voorkomt problemen in de energiehuishouding. Maar, wat is goed en gezond? Daarover zijn heel wat verschillende meningen. Zonder teveel in detail te gaan, is iedereen het er waarschijnlijk wel over eens dat ongezonde mentale en fysieke voeding (teveel stress, te weinig slaap, te weinig beweging, teveel focus op het 'ik', fysieke en mentale trauma's, luchtvervuiling, slecht eten, chemische medicijnen, straling etc.) niet bijdragen aan een goede levensstijl.

 

De afwisselende neusademhaling heeft een balancerend effect. Het balanceert alle lichaamssystemen. Ook uit enkele moderne onderzoeken komt naar voren dat dit het immuunsysteem helpt versterken. Deze techniek is daarom zeker aan te raden tijdens de seizoensziektes (als hooikoorts bv) en bij allergieën. Na regelmatige beoefening zou het effect na zo'n 3 maanden waarneembaar moeten zijn.

 

UITVOERING

Ga rechtop zittend, comfortabel en stabiel. Sluit je ogen, zodat je bewustzijn naar binnen is gericht. Je voorhoofd glad, zonder frons.

 

Met je rechter duim sluit je je rechter neusgat en met je rechter ringvinger en pink sluit je je linkerneusgat. De ene docent leert je dat je de wijs- en middelvinger tegen het 3e ook (tussen je wenkbrauwen) moet te plaatsen en de ander weet zeker dat deze naar binnen gevouwen horen te worden tegen de handpalm. De meningen verschillen ook of je het met je rechter- of met je linkerhand moet uitvoeren.

Ik voer het inmiddels uit met mijn rechterhand zónder de wijs- en middelvinger tegen het wenkbrauwcentrum te brengen. De wijs- en middelvinger kunnen wel tegen de neusbrug geplaatst worden.

 

Je begint met uit te ademen door je linkerneusgat terwijl je je rechter neusgat sluit met je rechter duim.

Adem dan in door je linkerneusgat. Sluit het linkerneusgat vervolgens met je ringvinger (en evt. pink), open het rechter neusgat en adem uit. Adem weer in door je rechter neusgat, sluit het en adem uit door het linkerneusgat.

Je hebt nu één ronde gedaan.

 

Laat de ademstroom vloeiend en constant zijn, dus zonder onderbrekingen. Door oefening kun je de uitademing 2x zo lang als de inademing maken.

Je ademt alleen door de neus, dus niét door de mond. Als je moet slikken, doe dat dan het best tijdens de uitademing.

 

De ademtechniek kan het best 's ochtends beoefend worden, voor asana-beoefening en ontspanning-oefeningen en het best niet na een maaltijd.

 

Om tat sat

Reactie schrijven

Commentaren: 0