· 

Nadi Shodana

tatah kshiyate prakasha avaranam

 

Door deze pranayama wordt de sluier van karmasheya

—die het innerlijke licht of verlichting bedekt—uitgedund, verminderd en vernietigd.

De Yoga Sutras van Patanjali 2.52

 

Nadi Shodana (Sanskrit) is een ademtechniek die al duizenden jaren gebruikt wordt in yoga.

Nadi Shodana Pranayama (of Anuloma Viloma)  staat voor Afwisselende Neusademhaling.

 

Nadi = een subtiel energiekanaal

Shodana = reiniging 

Pranayama = ademtechniek

 

Vrijwel alle geneeskunde wetenschappen uit het Verre Oosten gaan er vanuit dat er zich in ons lichaam een netwerk aan energiekanaaltjes (nadis of meridianen) bevindt. Misschien ken je dit wel vanuit acupunctuur, tai chi, qigong, tuina massage of shiatsu. 

Door dit netwerk stroomt Prana (in China wordt dit Chi genoemd en in Japan Ki), levensenergie. 

 

Als de doorstroming in dit netwerk stagneert of als de toevoer onvolledig is dan voel je je minder energiek of word je zelfs ziek.

 

Een goede levensstijl voorkomt problemen in de energiehuishouding. Maar ja, wat is goed en gezond? Daarover zijn heel wat verschillende meningen. Zonder teveel in detail te gaan, is iedereen het er waarschijnlijk wel over eens dat ongezonde mentale en fysieke voeding (teveel stress, te weinig slaap, te weinig beweging, teveel focus op het 'ik', fysieke en mentale trauma's, luchtvervuiling, slecht eten, chemische medicijnen, straling etc.) niet bijdragen aan een goede levensstijl.

 

Nadi Shodana heeft een rustgevend effect op de geest, doordat de stroming van prana gereguleerd wordt. Blokkades en verstoppingen van nadi's kunnen worden verwijderd, zodat prana vrij kan stromen. Het helpt je om hier in dit moment te blijven. Het helpt je ook om opgebouwde spanning en vermoeidheid los te laten. Bovendien heeft het een balancerend effect op beide hersenhelften én op de lichaamssystemen die zorgen voor de ademhaling en circulatie. We worden extra gevoed met zuurstof en kooldioxide wordt efficiënter verwijderd.

 

Je beoefent Nadi Shodana het best rechtop zittend. 

Met je rechterduim sluit je je rechterneusgat en met je rechter ringvinger en pink sluit je je linkerneusgat. De ene docent is er van overtuigd dat je de wijs- en middelvinger tegen het 3e ook (tussen je wenkbrauwen) behoort te plaatsen en de ander weet zeker dat deze naar binnen gevouwen horen te worden tegen de handpalm. De meningen verschillen ook of je het met je rechter- of met je linkerhand moet uitvoeren.

Ik voer het inmiddels uit met mijn rechterhand zónder de wijs- en middelvinger tegen het wenkbrauwcentrum te brengen.

 

Je begint met uit te ademen door je linkerneusgat terwijl je je rechterneusgat sluit met je rechterduim.

Adem dan in door je linkerneusgat. Sluit het linkerneusgat met je wijsvinger (en evt. pink), open het rechterneusgat en adem uit. Adem weer in door je rechterneusgat, sluit het en adem uit door het linkerneusgat.

Je hebt nu één ronde gedaan.

Adem niétdoor de mond!

 

Nadi Shodana Pranayama kun je steeds dieper en verfijnder maken door langer uit te ademen of de adem langer vast te houden e.d.

Het kan het best 's ochtends beoefend worden, voor asana-beoefening en ontspanning-oefeningen en het best niet na een maaltijd.

 

Om tat sat