· 

Vasten met kitchari volgens ayurveda

Dit blog-artikel schreef ik op mijn andere blog op 23 januari 2017

 

Vandaag ben ik weer begonnen aan 3 dagen vasten op ayurvedische wijze.

 

Met een nieuw jaar voor ons en de feestdagen alweer voorbij, is het tijd om gas terug te nemen zonder dat we ouderwets gaan lijnen.

 

Ayurveda is geen voorstander van streng vasten en bovendien is het drastisch veranderen van de eetgewoonte tijdens wintermaanden niet goed voor de algehele gezondheid.

 

In de wintermaanden (december-maart) is onze Agni -het spijsverteringsvuur- het hoogst, wat verklaart dat je meer behoefte aan voedsel hebt. Om in die periode gewicht te gaan verliezen kan een negatieve invloed hebben op de stofwisseling. Diepe reiniging en gewichtsverlies kan je beter tot in het voorjaar bewaren.

 

Even pas op de plaats en wat rustiger aan doen kunnen geen kwaad.

Kitchari (Kedgeree) is het ayurvedische recept hiervoor. Dit mono-dieet resets het hele systeem. Het is een tri-dosha recept wat betekent dat het goed doet voor iedere dosha (constitutie volgens ayurveda).

 

Kitchari is een simpel gerecht van basmati rijst en mungbonen. 

“Wat?" hoor ik je denken, "resetten en reinigen met rijst én bonen?!" "Waar zijn de shakes, sapjes en rauwe groenten gebleven?" 

Belangrijker nog dan wat je er bovenin allemaal instopt, vindt ayurveda het interessant hoe het er uiteindelijk uitkomt. Hoe verteer je al die rauwkost? Zijn al die superfoods en voedingssupplementen wel zo fijn voor de spijsvertering en opname? Zou je in de wintermaanden niet beter seizoensgroenten en warm voedsel kunnen eten?

 

Volgens ayurveda begint gezondheid in het spijsverteringssysteem. Het functioneren ervan hangt af van de juiste vertering, opname en eliminatie van ons voedsel. De meeste mensen eten moeilijk verteerbaar voedsel tijdens de feestdagen en bovendien geven we Agni (het spijsverteringsvuur) nauwelijks kans om haar werk te doen, omdat we steeds opnieuw iets eten.

 

Wat heb je nodig

1 kop basmati rijst

1/2 kop gele mung dal (bij de toko en ook Pit-Pit verkoopt het)

Ik leg de rijst en mung dal voor het slapen gaan in de week en ’s ochtends maak ik de hieronder aangegeven hoeveelheid kitchari. Het is voldoende voor 4 keer een kommetje eten en daar doe ik de hele dag mee.

3,5 tot 4 kopjes water

olie of ghee

2,5cm stukje verse gember, geschild en fijngesneden

1/4 theelepel fenegriek zaad

1 theelepel komijn zaad

1/2 theelepel kurkuma (= koenjit)

1/2 theelepel komijn poeder

Zout naar smaak

Je kunt allerlei groenten toevoegen, het liefst van het seizoen; bloemkool, wortels, paprika, aardappels, sperziebonen, spinazie, tomaat ...

 

Dit ga je doen

Was de rijst en mung dal in water en laat enkele uren in water weken 

Kook de 3,5 kopjes water

Verhit de olie of ghee, doe de gember erbij en fruit dat 20 seconden

Voeg de fenegriek zaadjes toe en daarna ook het komijn zaad

Wacht tot de zaadjes gaan 'dansen' en voeg dan de rijst en ming dal toe

Roer door tot de rijst een beetje glazig wordt

Voeg de groenten toe die gekookt moeten worden, dus geen koriander of rucola, die doe je er op het einde overheen.

Voeg dan rustig het gekookte water toe, zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het geheel 15-20 minuten koken zonder te roeren.

Los wat zout op in heet water en sprenkel dat over de kitchari.

Voeg de groenten die je niet gekookt had toe.

 

Eet smakelijk!

 

In zijn boek 'The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies' adviseert toonaangevend ayurvedisch arts Vasant Lad een 5-daagse kitchari-kuur van enkel basmati rijst, mung bonen en koriander om volledig te kunnen detoxen en om het geheugen op peil te houden.