· 

Wat is Yoga Nidra?

Over Yoga Nidra worden verschillende uitspraken gedaan, maar ik ben het met Swami Jnaneshvara eens als hij zegt: “In recent years it has become common to use the term "yoga nidra" to mean virtually any form of relaxation practice. However, Yoga Nidra is traditionally a profoundly deep practice that is refined over an extended period of time.”

 

“De afgelopen jaren wordt de term Yoga Nidra voor vrijwel iedere vorm van ontspanning gebruikt. Yoga Nidra is echter een oprechte diepgaande beoefening die over de loop der tijd is verfijnd”.(vrij vertaald)

 

Vaak zijn woorden ontoereikend en kan alleen de eigen innerlijke ervaring je laten 'weten' wat iets is en dat iets is.

 

Ik heb Yoga Nidra geleerd in de lijn van Swami Satyananda Saraswati van Bihar School of Yoga. De Yoga Nidra's van Swami Satyananda (te lezen in zijn boeken en te volgen op YouTube) zijn anders dan die van zijn opvolger Swami Niranjanananda, en van die van Swami Satyasangananda en Swami Yogaratna.

Ik heb ook Yoga Nidra-sessies gevolgd uit andere tradities en die hebben mij eveneens geholpen om naar de diepere laag in mijzelf te komen. Noem het je ware natuur, de stilte in jezelf, het Zelf, je bewustzijn.

Laat ik enkele fragmenten delen uit een toespraak van Swami Satyananda:

Talk at the First International Yoga Convention, Bihar School of Yoga, November 5, 1964

 

What is yoga nidra? It is a state in which you are neither asleep nor awake. If you fall asleep, it is not yoga nidra. If you remain awake, then too it is not yoga nidra. If dreams overtake you, it is not yoga nidra. Yoga nidra is a state in which there is awareness of the conscious, subconscious and unconscious fields of your mind all at one time. It is a perfect therapy. It removes all psychological abnormalities and samskaras, and helps you to become your normal, natural self.

 

Yoga nidra means psychic sleep. Sleep rests the body, but yoga nidra rests both the mind and body. When you are asleep, your consciousness sleeps in your astral body, but in yoga nidra your consciousness is awake within. Yoga nidra performs two beneficial functions. It removes fatigue and invigorates the body. The stresses and strains of daily life create tensions and these rob the mind of its serenity. Yoga nidra removes tensions and restores the elasticity of your mind.

 

How to practise yoga nidra? First do a few asanas and pranayamas and follow them up with yoga nidra. This technique is best learned from the guru. Not that it will harm you if you practise it without his help, but if you do it on your own, the chances are that every time you begin you will end up falling asleep. Then your samskaras will not be destroyed and you will not make any progress.

YOGA Hanneke Norbruis Zaandam | www.yoga-meditatie-zaandam.nl

Yoga Nidra een systematische beoefening waarin we onze zintuigen uit de buitenwereld naar binnen trekken naar bepaalde subtiele aspecten van ons zijn, zoals ademhaling, gewaarwordingen, emoties, gevoelens en bepaalde aspecten van de geest.

Dat naar binnen keren heet pratyahara, wat één van de onderdelen van het achtvoudige pad van yoga is zoals beschreven door Patanjali in Raja Yoga.

 

Het achtvoudige pad:

yama (beperking)

niyama (inachtneming)

asana (zit of houding)

pranayama (ademwerk)

pratyahara (naar binnen keren)

dharana (concentratie)

dhyana (meditatie) 

samadhi (verlichting)

 

Pratyahara is een belangrijke beoefening om tot dharana, dhyana en samadhi te komen. Over de beoefening van die acht ledematen (8 limbs) en dan m.n de chakra's, karma, samskara's en kundalini tantra vertel ik in de workshops/verdiepingscursus Kundalini Shakti.

 

Door de beoefening van Yoga Nidra kunnen we werken aan de verwijdering van blokkades, zowel lichamelijk als geestelijk én spiritueel.

Enkele voordelen Yoga Nidra:

1. Het beoefenen van yoga nidra is erg belangrijk in de huidige tijd gezien onze levensstijl.

Via onze zintuigen worden we overladen met informatie wat veelal leidt tot burn-outs, stress en oververmoeidheid.

Door onze zintuigen naar binnen te trekken kunnen we ons pas écht op datgene concentreren wat er binnen in ons omgaat.

 

2. Yoga Nidra geeft ontspanning, op lichamelijk, mentaal én emotioneel niveau.

 

3. Yoga Nidra helpt in concentratie, iets wat we in ons huidige leven steeds minder op kunnen brengen. Onze geest dwaalt constant af (zappen). De focus die we door Yoga Nidra bereiken helpt ons in ons creatieve denkvermogen en bij het leren en bestuderen doordat we onze zintuigen oefenen (schrijven, luisteren en visualiseren).

In yoga nidra lukt dat doordat de onbewuste geest heel ontvankelijk is.

 

4. Door al die drukte hebben we nauwelijks tijd om alle informatie te verwerken. We zijn meer bezig met 'doen' dan met 'zijn', actie i.p.v waarnemen.

Alle onderdrukte herinneringen, emoties en trauma's vertroebelen het onderbewustzijn en de onbewuste geest en die uiten zich in woede, haat, angst e.d 

Tijdens de beoefening van Yoga Nidra kunnen we deze loslaten, op lichamelijk, mentaal en emotioneel niveau.

 

Dat gebeurt niet in één sessie uiteraard, want ook in yoga nidra baart oefening kunst.

Nu ik het een aantal jaren beoefen begin ik de resultaten te merken.

 

Zo ben ik bijvoorbeeld eerder in staat mijn grens aan te geven, voel ik sneller aan wanneer iemand over die grens probeert te gaan, ben beter in het weer los kunnen laten van iets dat mij emotioneel van slag heeft gemaakt en probeer ik echt te volgen wat ik van binnenuit voel als mijn pad.

 

Lees hier meer over Hanneke Norbruis

 

Om Tat Sat