"Yoga verandert je niet, het transformeert je"

 

MEDITATIE

Lees  hier verder, en kijk in de shop wanneer ik lessen en workshops geef.

 

SOUL YOGA

Soul Yoga is de meer beweeglijke yogastijl die Hanneke Norbruis geeft en richt zich (i.t.t Yin Yoga) vooral op het spierweefsel.

Hierin verwerkt Hanneke haar behoefte om steeds vanuit haar gevoel les te geven en vanuit datgene wat ze bij de deelnemers waarneemt.

Let it flow, let flow, let it flow.

 

Immers alles is energie, dus laten we daarin meestromen; de ene keer ben je vrolijk, de andere keer wat minder. Dan weer voel je je fit, de andere dag een beetje slapjes. Daar is niets mis mee, dat is hoe het leven is.

Dus we gaan onderzoeken: hoe dat nou voelt; hard en zacht, mannelijke <> vrouwelijk, naar binnen en weer naar buiten, yin & yang, alignment of juist lak aan regeltjes, ha + tha (hatha yoga), zon en maan ...

We gaan lekker afwisselen: de ene keer wat fysieker (staande houdingen, pure asana's zoals in hatha yoga) en de andere dag meer introspectief (mindful, healing, conscious), dan even kort flowen (vinyasa), om vervolgens te verstillen in een langere stille pose ...

 

SLOW YOGA

Slow Yoga zijn lessen die Hanneke Norbruis ontwikkeld heeft vanuit de gedachte van duurzaamheid, waarin ook o.a Slow Food en Slow Fashion steeds meer aandacht krijgen. 'Mag het ietsje minder alsjeblieft?'

 

Soms is de les meer gericht op Yin Yoga en een andere keer meer Restorative. 

De lessen kunnen worden voorafgegaan door een meditatie of mindful moment en eindigen vrijwel altijd met savasana (liggende eindontspanning).

De savasana kan begeleid worden door de klanken van Tibetaanse singing bowls of door een door Hanneke ontwikkelde YOGA NIDRA.

 

In YIN YOGA ligt de focus op het herstellen, mobieler en soepeler maken van fascia, bindweefsel. Dat zijn andere lichaamsweefsels dan spierweefsel. Je kunt hierbij denken aan botten, banden en pezen. Doordat we de vnl. vloerhoudingen langer aanhouden (3 tot 5 minuten), kun je ontspannen/loslaten en wordt Chi (de levensenergie)(ook prana genoemd) gestimuleerd in de meridianen (energiebanen) (ook nadi's genoemd) en in de organen.

 

In RESTORATIVE YOGA gaat het vooral om geestelijk en lichamelijk te herstellen en aan te sterken. Het is een diep ontspannende yogastijl, waarin ontvangen en introspectie ook letterlijk worden ondersteund door kussens, dekens, bolsters en blokken, waardoor we kunnen openen, los kunnen laten en nog zoveel minder moeten.

 

SLOW YOGA heeft een contemplatieve en meditatieve aard.

Een zacht muziekje, enkele aanwijzingen en adviezen en vooral ook stilte helpen ons om even te mogen retreaten (terugtrekken) uit het druk-druk-druk van iedere dag.

 

YOGA NIDRA

Yoga Nidra is een eeuwenoude methode die de laatste jaren enorm in de belangstelling staat. Het is een beoefening van Pratyahara* waarin alle zintuigen naar binnen worden gericht, waardoor we stress los zullen laten en een staat van innerlijke vrede kunnen bereiken.

Heel simpel en kort gezegd is Yoga Nidra 'diepe meditatie en ontspanning, meestal liggend uitgevoerd'.
Je hoeft niets anders te doen dan stil te liggen en te luisteren naar mijn stem. Dat klinkt aantrekkelijk toch?
Voorafgaand aan de Yoga Nidra beoefenen we meestal een aantal eenvoudige en rustige lichaamshoudingen (yin yoga of restorative yoga) zodat we al uit ons drukke denken zijn geraakt voordat we helemaal stil gaan liggen.
Zorg er dus voor dat je warm en comfortabel kunt liggen voor langere tijd.
Want al doe je niets, toch:
  • Oefen je je concentratie-vermogen
  • Zul je sneller en makkelijker ontspannen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Ontspannen is loslaten, je gaat dus makkelijker hoofd- van bijzaken scheiden.
  • Zullen je creatieve eigenschappen meer aan het licht komen. Niet dat je nou persé handiger wordt met naald, draad of klei, maar out of box denken geeft je flexibiliteit in het leven.
  • Krijg je duidelijker inzicht in wat jou van nature drijft
  • Woede, angst, jaloezie, onzekerheid en andere emoties zijn o.a het gevolg van onderdrukte herinneringen, emoties en trauma's e.d. Ze weerhouden ons ervan om voluit te leven. Door de beoefening van yoga nidra kan je hierin inzicht krijgen.

PILATES/YOGALATES

Hanneke geeft al jaren pilateslessen met een invloed van yoga. Net als in yoga, is pilates geen vaststaande methode. Over de hele wereld wordt er op vele verschillende manieren in lesgegeven. Hanneke neemt je mee in repeterende oefeningen: staand, buiklig, ruglig en in zijlig, waarbij nek, schouders, rug, core, armen en benen allemaal aan bod komen. Focus, ademhaling, precisie, bewustwording, lengte en kracht.

FUNCTIONELE YOGA & ANATOMIE

Aangezien ik wil delen dat we allemaal mogen zijn wie we in essentie zijn, kan het niet anders dan dat we allemaal uniek zijn.

Toen ik in contact kwam met de gedachtegang achter functionele yoga en anatomie heb ik mijn manier van lesgeven enorm veranderd.

Ik schreef er dit blog over.