· 

Chakra's

Vanaf de tweede week van januari 2022 verweef ik 8 weken lang in mijn online-lessen

de theorie en beoefening van de chakra's.

Zowel in SOUL YOGA (hatha, rug-schouder-nek en hatha flow),

als in SLOW YOGA (Yin Yoga & Restorative Yoga),

als in MEDITATIE en

de maandelijkse YOGA NIDRA

neem ik je mee in de kennis en toepassing van chakra's. 

 

 

 

Misschien dat je denkt 'daar heb ik helemaal niets mee, met chakra's', en dat kan ik me heel goed voorstellen.

Ik had er jarenlang ook niet veel mee en dat had, realiseerde ik me later, een aantal oorzaken.

 

De beoefening van chakra's wordt vaak gedeeld als iets dat hetzelfde is voor iedereen; alle chakra's moeten geopend en in balans zijn,

dus daarvoor doe je de aangeboden beoefening. Vaak worden er andere methoden aan toegevoegd, waardoor de chakra's een hulpmiddel worden en er voorbij gegaan wordt aan de oorspronkelijke inzichten van kundalini, nadis, het wiel van samsara en daarmee o.a samskara's, karma en reïncarnatie.

 

Als je het vanuit die optiek bekijkt begrijp je al meteen dat de beoefening voor ieder individu verschillend zal zijn, want een ieder van ons is in een andere fase van geboorte, dood en wedergeboorte. Misschien haak jij nu af en ook dat kan ik me voorstellen, maar til er niet te zwaar aan want ook zonder dat je iets met het hierboven genoemde hebt, zijn de lessen net zo lekker als je bij mij gewend bent.

 

De lessen zijn op gemiddeld niveau, omdat het integreren van het begrijpen en ervaren van chakra's tijd nodig heeft en bovendien, ongeoefend en vrijblijvend met kundalini spelen kan heel vervelende gevolgen hebben.

I bought this picture @ shutterstock ©

Chakra's zijn locaties van energie en bewustzijn in het lichaam.

Chakra betekent wiel en je zou een chakra ook met een rotonde kunnen vergelijken. Op een rotonde komen allerlei wegen samen, zowel grote als kleine. Een chakra is verbonden met nadis, dat zijn kanaaltjes in ons lichaam waar doorheen energie stroomt, al worden ook vaak onze zenuwen, lymfen en aders ertoe gerekend. Er stroomt dus energie naar het chakra toe en er wordt vanuit het chakra energie verspreid door ons hele lichaam.

 

Chakra's zijn dus energie- en bewustzijnscentra en daarom nogal belangrijk.

We hebben heel veel van deze chakra's in ons, maar de belangrijkste 7 chakra's lopen langs de wervelkolom,

tussen de bekkenbodem en (boven) het topje van je hoofd, het gebied van de hersenen en het ruggenmerg.

De oude wijze yogi's van duizenden jaren geleden wisten al dat onze hersenen en ook het ruggenmerg gevormd zijn uit dezelfde grijze massa, dus realiseerden zij zich; 'als er kennis is in onze hersenen, dan zal dat ook het geval zijn langs de wervelkolom'.

 

Location of the Chakras - From the book Kundalini Tantra by Swami Satyananda Saraswati

 

Toch kun je chakra's niet zien, ook niet tijdens een MRI-scan, maar je kunt ze wel ervaren.

Het zijn de plaatsen waar het fysieke lichaam, het subtiele en het causale lichaam samengeweven zijn. 

Daardoor hebben chakra's dus invloed op alle drie deze lichamen; op je fysieke, je emotionele en je mentale ZIJN.

 

Elk chakra staat op verschillende wijze in relatie tot bepaalde fysieke, emotionele en ook mentale patronen in ons.

In chakra-meditatie brengen we ons bewustzijn in deze centra van energie en bewustzijn, om ons er onder andere van bewust te worden waar eventuele disbalans is. Dat kan zijn doordat een chakra overactief is of juist onvoldoende gebalanceerd.

Chakra-beoefening gaat dus over zelfonderzoek en dat sluit heel mooi aan bij de sankalpa die je tijdens yoga nidra in jezelf uitspreekt. Het is je diepste verlangen, wat wil je nou eigenlijk echt in dit leven en wat heb jij te delen!

 

Chakra's worden voorgesteld als lotusbloemen.

De knop van de bloem, die kleiner is, bevindt zich in je wervelkolom, dus in de wervels, het botgedeelte, 

en de bloem opent zich naar de voorkant van je lichaam, naar het vleziger gedeelte. 

Een chakra is dus trechtervormig.

 

Elk chakra kent haar eigen bija mantra, een zaadje dat je plant en mits je het zaadje goed en regelmatig verzorgt zal het gaan groeien en bloeien:

LAM, VAM, RAM, YAM, HAM en OHM.

 

Het mooie van chakra-beoefening vind ik altijd weer dat er een aandachtspunt is waar je telkens naar terug kan keren als je aandacht afgedwaald is. Door de lichaamshoudingen (asana's) ontstaat er meer lichaamsbewustzijn en ervaar je ook de verschillende kwaliteiten en eigenschappen van delen in je lichaam, niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal.

 

In chakrameditatie kost het mij geen enkele moeite om langere tijd te zitten, ik laat mijn aandacht rustig langs mijn wervelkolom gaan zonder iets te willen bereiken en laat toe wat zich aandient, zonder het meteen te willen fixen of te analyseren. Ik weet inmiddels dat die inzichten zich na verloop van tijd vanzelf aandienen.

 

Chakra-beoefening in Yoga Nidra laat aspecten naar boven borrelen die je niet had kunnen be-denken (cognitief), maar die wel degelijk in jouw aanwezig zijn. Het kan je dus prachtige inzichten geven, vaak ook pas na verloop van tijd en soms zelfs op de meest onverwachte momenten.

 

Je bent van harte welkom!

Als je vragen hebt, mail me gerust!

Dit is de link naar de online-lessen die ik aanbied.

 

* Lees hier wat ik met de verschillende yogastijlen die ik geef bedoel.

 

* Mocht je je verder willen verdiepen dan kan ik je Kundalini Tantra door Swami Satyananda Saraswati aanraden en ook Chakra Theory door Paul Grilley (zowel op dvd als in boekvorm en als online cursus).

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0